Charts.cz/Fórum/Které ETF mají letos nejnižší poplatky?

Které ETF mají letos nejnižší poplatky?

Zdravím všechny investory a nadšence do financí! Rád bych se zeptal na něco, co mě aktuálně velmi zajímá. Vím, že při výběru ETF je důležité sledovat nejen výkon těchto fondů, ale také poplatky, které s nimi souvisejí. Letos jsem si všiml, že se na trhu objevuje stále více různých ETF a některé z nich slibují nízké poplatky. Chci se zeptat, které konkrétní ETF mají letos nejnižší poplatky? Hledám něco, co by mohlo být výhodné pro dlouhodobé investice bez toho, abych musel platit vysoké náklady. Zajímají mě nejen hlavní akciové indexy, ale také třeba tematická ETF nebo takové, které se zaměřují na určité sektory. Jaký máte názor na poplatkovou strukturu u různých fondů a máte tipy na nějaké konkrétní produkty? Těším se na vaše rady a zkušenosti.

126 slov
1.3 minut čtení
14. 1. 2025
Soňa Kovářová
Soňa Kovářová

Hele, letos se dost vyplatí koukat na ETF jako je Vanguard FTSE All-World UCITS ETF nebo i iShares Core MSCI World UCITS ETF. Mají fakt nízké poplatky, kolem 0,2% ročně, což je super pro dlouhodobé investice. Pokud tě zajímají sektory, tak třeba ARKK Innovation ETF má taky zajímavé poplatky a zaměřuje se na technologie. Na tematická ETF si dej pozor, někdy jsou poplatky vyšší, ale pokud najdeš nějaké, co se ti líbí a nejsou drahé, tak proč ne. Vždycky je dobrý porovnat víc fondů a podívat se na jejich výkonnost a poplatkovou strukturu. Takže to zvažuj a hodně štěstí s investicema!

101 slov
1 minut čtení
17. 1. 2025
Vojtěch Adamec
Vojtěch Adamec

Letos jsou na trhu fakt zajímavý ETF s nízkýma poplatkama. Například iShares Core S&P 500 UCITS ETF (CSP1) nebo Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) mají fakt nízký TER, kolem 0,2%. Tyhle fondy sledují velký indexy a jsou super pro dlouhodobý investice. Pak je tu ještě Xtrackers MSCI Emerging Markets UCITS ETF (XMME), který má poplatky taky docela v pohodě. Pokud hledáš něco specifickýho, tak si dej pozor na tematický ETF jako ARK Invest, ale tam už můžeš narazit na vyšší náklady. Celkově platí, že je dobrý si porovnat poplatky a výkonnost, než do něčeho vlezeš. Fakt se vyplatí mít to nastudovaný!

102 slov
1 minut čtení
7. 2. 2025
Helena Fučíková
Helena Fučíková