Jak porovnat náklady na různá ETF?
Chtěl bych se zeptat, jak vlastně porovnat náklady na různé ETF. Mám v plánu investovat do několika fondů, ale vůbec si nejsem jistý, co všechno bych měl brát v úvahu. Slyšel jsem, že klíčové jsou poplatky za správu, ale to je jen začátek, že? Jak se vlastně tyto poplatky liší mezi různými ETF a co všechno by mělo hrát roli v mém rozhodování? Je dobré dívat se také na další náklady jako jsou transakční poplatky nebo daně? A co třeba likvidita – jak moc to ovlivňuje celkové náklady na investici? Když narazím na několik ETF s podobnými výkonnostními ukazateli, jak mám poznat, které je opravdu výhodnější? Mám si dělat nějaké vlastní výpočty, nebo existují už nějaké nástroje nebo webové stránky, které by mi s tím mohly pomoci? Zajímá mě také, jestli má smysl sledovat historické náklady a výnosy těchto fondů. Co když se například jedno ETF zdá být levnější, ale má špatnou výkonnost? Jak tedy posoudit celkovou hodnotu ETF a jeho efektivitu? Bude pro mě nejlepší zaměřit se na náklady nebo také na výkonnost a další faktory? Pokud máte nějaké tipy nebo zkušenosti, budu moc rád za každou radu.