Charts.cz/Fórum/Jak NFT ovlivňuje investice do umění?

Jak NFT ovlivňuje investice do umění?

Zajímalo by mě, jak vlastně NFT mění způsob, jakým lidé investují do umění. V poslední době se o tom hodně mluví a já mám pocit, že je to docela revoluční. Co si myslíte? Může NFT opravdu nahradit tradiční formy investic do umění nebo je to jen nějaká dočasná móda? Jaké jsou výhody a nevýhody investování do uměleckých NFT ve srovnání s klasickými obrazy nebo sochami? A co třeba hodnota těchto digitálních děl? Může se stát, že budou mít větší hodnotu než fyzické umění? Je pravda, že někteří umělci vydělávají více díky NFT než prodeji svých fyzických děl? Zajímalo by mě také, jak to vidíte z pohledu ochrany autorských práv, protože u digitálního umění je to prý složitější. Myslíte si, že NFT přinášejí novou etapu pro umělecký svět a pro investory, nebo je to spíš jen další bublina, která praskne? Jaké máte názory na to, jak NFT ovlivňují celkové investiční strategie v oblasti umění?

153 slov
1.5 minut čtení
14. 2. 2024
Veronika Konečná
Veronika Konečná

NFT fakt mění hru, co se týče investic do umění. Digitální umění je teď najednou super žádaný a i umělci, co by jinak možná zůstali ve stínu, se dostávají na výsluní. Výhoda NFT je, že dokážeš snadno prokázat vlastnictví a autenticitu, což je u fyzických děl složitější. Navíc umělci dost často dostávají procenta z každého dalšího prodeje, což dává smysl. Na druhou stranu, trh s NFT je dost volatilní, můžeš na tom rychle vydělat, ale taky hodně ztratit. Když se podíváš na hodnotu, těžko říct, jestli digitální díla budou mít větší hodnotu než klasické obrazy – záleží na poptávce a trendech. Autorská práva jsou v tomhle všem taky velký téma, protože snadno se může stát, že někdo použije tvoje dílo bez povolení a to pak může bejt problém. Takže jo, NFT můžou změnit investiční strategie v umění, ale jestli je to jen bublina? No, to si budeme muset počkat a uvidíme.

151 slov
1.5 minut čtení
27. 10. 2023
Elena Holušová
Elena Holušová

NFT rozhodně mění hru v investicích do umění. Ta myšlenka, že můžeš mít digitální umění a zároveň ho prokazatelně vlastnit díky blockchainu, je docela revoluční. Klasické obrazy a sochy mají svou hodnotu, ale teď máme i digitální umění, které může být stejně cenné nebo dokonce cennější, zvlášť když mluvíme o některých hype umělcích.

Vydělávání umělců se taky dost změnilo. Mnoho z nich prodává své práce jako NFT a vydělávají víc než na fyzických kusech. To je pro ně výhoda, protože si mohou nastavit vlastní ceny a získávají podíl z budoucích prodejů. Ale je to samozřejmě risk - trh s NFT může být dost volatilní a může se stát, že hodnota klesne.

Co se týče autorských práv, to je fakt složitější. Digitální díla se snadno kopírují a i když máš NFT jako důkaz vlastnictví, neznamená to nutně, že máš právo na reprodukci. Takže tohle je docela ožehavé téma.

Jestli je to bublina nebo nová etapa? Těžko říct. Může to být kombinace obojího. Zkrátka investice do NFT mají svoje výhody i nevýhody a kdo ví, kam to celkově povede.

174 slov
1.7 minut čtení
7. 12. 2023
Filip Vaněk
Filip Vaněk