Jaká jsou rizika spojená s NFT v kultuře?
V poslední době se hodně mluví o NFT a jejich vlivu na kulturu, ale zajímalo by mě, jaká konkrétní rizika s tím vším souvisí. Je třeba brát v potaz, že NFT jsou spojeny se značnými finančními investicemi a některé z těchto investic se mohou ukázat jako neúspěšné. Jaké jsou důsledky, když si někdo koupí NFT a pak zjistí, že jeho hodnota rapidně klesla? A co autorská práva? S tím bych také rád přišel do kontaktu, protože mám pocit, že NFT mohou být trochu nejasné v tom, co vlastně kupujeme. Jak to je například s duševním vlastnictvím? Může někdo zneužít dílo jiného umělce a vytvořit z něj NFT bez jeho souhlasu? A jak se na to dívají tradiční umělci a kulturní tvůrci? Každý víme, že technologie se rychle vyvíjí, ale jak to všechno ovlivňuje umění? Může to vést k tomu, že se některé formy kultury stanou komoditami a ztratí svou hodnotu v očích lidí? A co ekologický dopad? Slyšel jsem, že vytváření a obchodování s NFT může být energeticky náročné a může přispět k ekologickým problémům. Jak moc tohle vše ovlivňuje naše rozhodování ohledně investic do NFT? Myslíte, že se vyplatí investovat do takových projektů v oblasti kultury, nebo je to spíše riskantní záležitost, která může mít více negativních než pozitivních důsledků?