Charts.cz/Fórum/Jak můžu začít investovat do NFT umění?

Jak můžu začít investovat do NFT umění?

Zajímám se o investice do NFT umění, ale vůbec nevím, jak začít. Mám pocit, že je to teď dost populární a všichni o tom mluví, ale pro mě je to zatím velká neznámá. Na internetu jsem zahlédl různé platformy, kde se NFT prodávají, ale nemám ponětí, jak si vybrat tu správnou nebo na co si dát pozor. Jaké jsou klíčové věci, které bych měl vědět, než se do toho pustím? Potřebuji mít nějaký kryptopeněženku, abych mohl nakupovat NFT? A co když se mi nějaké dílo nelíbí po několika měsících – jak to potom mohu prodat? A je vůbec možné na NFT umění vydělat? Chtěl bych slyšet nějaké tipy od lidí, kteří už mají zkušenosti s investováním do NFT. Jaké umělce nebo projekty byste doporučili sledovat? Jaká jsou rizika spojená s tímto typem investice? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak funguje trh s NFT a jestli je to opravdu tak výnosné, jak se říká. Děkuju za každou radu!

159 slov
1.6 minut čtení
9. 9. 2024
Irena Šimková
Irena Šimková

Takže, s investováním do NFT umění je to tak, že první, co potřebuješ, je kryptopeněženka. Bez toho to prostě nejde. Zaregistruj se na nějaké spolehlivé platformě jako OpenSea nebo Rarible. Ty máš pak možnost procházet různé projekty a umělce, co prodávají NFT. Zjisti si, co tě zajímá - jestli digitální malby, videa nebo třeba hudební NFT.

Rizika jsou docela velká, ceny mohou dost kolísat a ne všechno se prodá, když už ho chceš prodat. Takže je dobrý mít na paměti, že investice do NFT není bez rizika. Mnohdy se vyplatí sledovat trendy a co frčí. Třeba umělci jako Beeple nebo projekty jako CryptoPunks mají dobrou pověst. Taky si dávej pozor na tzv. rug pull projekty, to jsou podvody, kde se umělci najednou vypaří.

Tak jo, pokud ti pak nějaké dílo nesedne, můžeš ho zkusit prodat zpět na té platformě nebo ho nabídnout někomu jinému. Ale počítej s tím, že nemusíš vždycky dostat to, co jsi za to dal. Jo a ještě jedna věc - měj rozum a investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit.

173 slov
1.7 minut čtení
24. 5. 2024
Eduard Roubal
Eduard Roubal

Investování do NFT umění může být fakt zajímavé, ale je potřeba si dát pozor na pár věcí. Začni tím, že si vytvoříš kryptopeněženku, třeba MetaMask, to je základ. Bez toho se k NFT nedostaneš. Pak si vyber platformu jako OpenSea nebo Rarible, kde se NFT prodávají. Zjisti, jaké poplatky platíš za transakce, to může rychle snížit tvůj zisk.

Když už máš peněženku a platformu, sleduj umělce a projekty, které tě zajímají. Je dobrý koukat na komunitu kolem nich a jaký mají feedback. Na trhu s NFT jsou samozřejmě rizika, ceny můžou kolísat a někdy se díla neprodávají tak snadno, jak bys chtěl. Když se ti něco přestane líbit, můžeš to prodat zpátky na té samé platformě.

Zkus začít s menšími investicemi a učit se za pochodu. A pamatuj, není to zaručený způsob, jak zbohatnout, takže investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit.

141 slov
1.4 minut čtení
27. 1. 2024
David Khýr
David Khýr