Charts.cz/Fórum/Které dividendové akcie byste doporučili pro stabilní pasivní příjem?

Které dividendové akcie byste doporučili pro stabilní pasivní příjem?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na jednu věc, která mě teď dost zajímá. V poslední době se hodně mluví o dividendových akciích a o tom, jak jsou skvélé pro pasivní příjem. Rád bych věděl, které konkrétní akcie byste doporučili, pokud bych chtěl mít nějaký stabilní zdroj příjmu bez velkého rizika. Mám na mysli takové firmy, které mají dobrou historii výplaty dividend a ideálně i jejich pravidelného zvyšování. Zajímá mě, jestli je lepší zaměřit se na velké známé společnosti nebo jestli jsou i menší firmy, které by mohly být zajímavé. Jaké faktory byste měli při výběru dividendových akcií brát v potaz? A co třeba sektory, které mají větší potenciál? Například technologie versus tradiční průmysl, co si o tom myslíte? Taky by mě zajímalo, jaké procento výnosu z dividend považujete za dobré. Nechci do toho investovat hromadu peněz a pak litovat, takže každá rada se hodí. Díky moc za vaše tipy a zkušenosti!

152 slov
1.5 minut čtení
21. 1. 2023
Ondřej Stehlík
Ondřej Stehlík

Když hledáš dividendový akcie, tak se určitě zaměř na velký firmy s dobrou historií, jako je třeba Coca-Cola nebo Johnson & Johnson. Tyhle společnosti mají stabilní cash flow a pravidelně zvyšují dividendy. Z menších firem bych doporučil něco v oblasti veřejných služeb nebo zdravotnictví, tam je to většinou stabilní. Při výběru akcií sleduj dividendový výnos, ale dávej si pozor na vysoké výnosy – pokud je moc vysoký, může to být známka rizika. Sektory jako technologie jsou super, ale jsou tam víc volatilní a nemusí mít tak dlouhou historii s dividendama. Obecně platí, že 3-5 % výnos z dividend je považováno za dobrý, ale záleží na tvých cílech. Každopádně diversifikuj a nedávej všechny prachy do jedné akcie, to bys mohl litovat.

120 slov
1.2 minut čtení
23. 12. 2024
Milan Vaněk
Milan Vaněk

Když hledáš stabilní dividendové akcie, tak se zaměř na velké firmy, co mají dlouhou historii výplaty dividend. Jako příklad by mohly být společnosti jako Johnson & Johnson, Procter & Gamble nebo Coca-Cola. Tyhle firmy mají nejen stabilní dividendy, ale i tendenci je pravidelně zvyšovat. Co se týče menších firem, tam už je to riskantnější, ale občas se najdou skvělé příležitosti, třeba v sektoru zdravotnictví nebo obnovitelných zdrojů.

Důležitý jsou faktory jako dividendový výnos, který by měl být rozumný – tak kolem 3-5% je fajn. Důležitý je taky dividendový poměr, aby firma měla dostatek zisků na vyplácení dividend. Sektory jako technologie bývají zajímavé, ale většinou tam moc dividend nenajdeš. Tradiční průmysl a spotřební zboží bývá na tom lépe.

Je dobrý mít diverzifikaci v portfoliu a nevsázet všechno na jednu kartu. Taky si dej pozor na ekonomické cykly – některé sektory se v krizi chovají jinak než jiné. Takže vybírej pečlivě a sleduj zprávy o firmách.

153 slov
1.5 minut čtení
22. 11. 2024
Milada Vejvodová
Milada Vejvodová