Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do dividendových akcií, když mám málo peněz?

Jak začít investovat do dividendových akcií, když mám málo peněz?

Dobrý den, přemýšlím o investování do dividendových akcií, ale mám omezený rozpočet a nevím, jak s tím začít. Zajímalo by mě, jestli je vůbec možné investovat do těchto akcií s nízkým kapitálem? Co všechno bych měl zvážit při výběru správných akcí, které vyplácejí dividendy? Slyšel jsem, že je dobré se dívat na firmy s stabilními a rostoucími dividendami, ale jak to mohu zjistit? Jaké platformy nebo aplikace byste doporučili pro začátečníky, kteří nemají moc peněz? Je důležité diversifikovat portfolia i s menšími částkami nebo se spíše zaměřit na několik konkrétních akcií? A co náklady spojené s investováním, jako jsou poplatky za obchodování? To vše mě dost odrazuje. Máte nějaké rady pro lidi jako já, kteří chtějí začít investovat do dividendových akcií bez velkého kapitálu? Jaký je nejlepší způsob, jak postupně navyšovat své investice v této oblasti? Děkuji za jakoukoliv pomoc!

140 slov
1.4 minut čtení
18. 8. 2022
Vojtěch Adamec
Vojtěch Adamec

Pokud máš málo peněz, tak investování do dividendových akcií je určitě možné, i když to může být trochu složitější. Nejprv si udělej průzkum a zjisti, které firmy vyplácejí stabilní a rostoucí dividendy. Můžeš se kouknout na weby jako Yahoo Finance nebo Morningstar, kde najdeš informace o dividendových výnosech a historii výplat.

Co se týče platforem, doporučuju začít s brokerskými aplikacemi, které mají nízké nebo žádné poplatky za obchodování, jako je třeba Degiro nebo Revolut. Tyhle platformy jsou vhodný pro začátečníky, protože jsou jednoduchý na použití a nemáš tam zbytečný poplatky.

Diverzifikace je důležitá, ale pokud máš malý kapitál, tak je lepší se zaměřit na pár kvalitních akcií, než kupovat hodně různých. Zkus si vybrat třeba 2-3 firmy, které tě zaujaly a do nich investuj.

A ohledně nákladů – snaž se vyhýbat brokerům s vysokými poplatky. I malé částky se dají zhodnocovat, tak buď trpělivej a postupně navyšuj investice, třeba tím, že si každý měsíc něco našetříš a pak to investuješ. Čas hraje taky velkou roli – čím déle budeš investovat, tím víc můžeš vydělat.

173 slov
1.7 minut čtení
17. 1. 2025
Markéta Vašková
Markéta Vašková

Investování do dividendových akcií s malým rozpočtem je určitě možné. Hlavně se neboj začít i s menšími částkami, protože na trhu jsou i platformy, které umožňují nákup akcií po částech, což se hodí, když nemáš moc peněz. Podívej se na robo-poradce nebo brokerské služby, které mají nízké poplatky, jako je například Degiro nebo Revolut.

Při výběru akcií sleduj firmy s stabilní historií vyplácení dividend. Můžeš se kouknout na dividendové aristokraty, což jsou firmy, které zvyšují dividendu minimálně 25 let v řadě. Také sleduj ukazatele jako je dividendový výnos a poměr výplaty. To ti dá lepší představu o tom, jak jsou firmy schopné udržet nebo zvyšovat dividendy.

Diverzifikace je fajn, ale pokud máš opravdu málo peněz, tak klidně začni s pár akciemi a pak postupně přidávej, jak budeš mít víc kapitálu. Vždycky si dávej pozor na poplatky za obchodování, protože ty ti můžou dost snížit zisky. Zkus si udělat plán, kolik měsíčně můžeš investovat a snaž se to dodržet. Čas je tvůj nejlepší přítel v investování. Držím palce!

166 slov
1.7 minut čtení
4. 10. 2022
Jindřich Škoda
Jindřich Škoda