Charts.cz/Fórum/Co bych měl sledovat při výběru ETF fondů?

Co bych měl sledovat při výběru ETF fondů?

Když přemýšlím o investování do ETF fondů, je toho tolik, co bych chtěl vědět. Existuje tolik různých fondů a každý má své vlastní specifikace, že se v tom občas ztrácím. Za prvé, jak moc bych měl sledovat náklady spojené s těmito fondy? Je pro mě důležité vědět, kolik zaplatím za správu fondu a jak to ovlivní moje celkové výnosy? Mám se zaměřit na fondy s nízkými poplatky, nebo je lepší investovat do těch dražších, pokud nabízejí lepší výkon? Dále by mě zajímalo, jak důležitá je diverzifikace v rámci ETF. Měl bych si vybírat fondy, které pokrývají různé sektory nebo regiony, nebo stačí soustředit se na jeden konkrétní trh? A co likvidita? Jak moc to ovlivňuje mé rozhodnutí? Pokud chci mít možnost rychle prodat svoje podíly, jak zjistím, zda je fond dostatečně likvidní? Je také dobré sledovat, jaký typ aktiv ETF drží a zda se jedná o akcie, dluhopisy nebo něco jiného? Jak moc by mělo záležet na tom, zda je fond pasivně nebo aktivně spravován? Je to opravdu tak rozhodující faktor při výběru? A také, jaké informace bych měl hledat v historických výkonech fondu? Měli bychom brát v úvahu pouze poslední roky, nebo se dívat i na delší časové období? Co říkáte na to sledovat výkonnost fondu ve srovnání s jeho benchmarkem? Tohle všechno jsou otázky, které se mi honí hlavou a rád bych slyšel vaše názory a rady. Jaké faktory považujete za klíčové, když vybíráte ETF fondy?

238 slov
2.4 minut čtení
17. 2. 2023
Zdeňka Kratochvílová
Zdeňka Kratochvílová

Když vybíráš ETF fondy, faktory jako náklady jsou fakt důležitý. Obecně, čím nižší poplatky, tím líp pro tebe, protože to ovlivňuje tvoje výnosy. Při porovnávání fondů se zaměř na TER (Total Expense Ratio), ale neber jen to, někdy jsou dražší fondy, co nabídnou lepší výkon. Diverzifikace je taky klíčová – radši vybírej fondy s různými sektory nebo regiony, než se soustředit na jeden trh. Likvidita je důležitá, pokud chceš rychle prodávat, tak se podívej na objem obchodování a bid-ask spread. Co se týče typů aktiv, je dobrý vědět, co fond drží – akcie, dluhopisy atd., to ovlivní riziko a výnos. Pasivní správa je většinou levnější a nemusí to být nutně špatný, ale zvaž i aktivně spravované fondy, pokud mají dobré výsledky. Historické výkony se dívej na delší období, třeba 5-10 let a srovnej s benchmarkem. Důležitý je nejenom poslední rok. Takže shrnuto: sleduj náklady, diverzifikaci, likviditu, typ aktiv a výkonnost v čase. To ti pomůže udělat lepší rozhodnutí.

158 slov
1.6 minut čtení
14. 8. 2024
Dana Pernicová
Dana Pernicová

Při výběru ETF fondů bych určitě koukal na náklady. Poplatky za správu můžou dost ovlivnit tvé výnosy, takže čím nižší, tím lepší. Ale někdy jsou dražší fondy lepší, tak je dobrý to posoudit podle výkonu a toho, co nabízejí. Diverzifikace je další důležitá věc – mít v portfoliu různé sektory a regiony snižuje riziko. Ale pokud máš nějaký konkrétní trh, co ti sedí, můžeš se zaměřit na něj.

Likvidita je taky fakt klíčová. Chceš mít možnost rychle prodat, když to potřebuješ, takže si zjisti objemy obchodů a jak často se fond obchoduje. Co se týče typů aktiv, je dobré mít přehled o tom, do čeho investuješ – akcie versus dluhopisy atd.

Pasivní versus aktivní správa – většinou doporučuju pasivní ETF, protože mají nižší poplatky a sledují indexy. Historické výkony bys měl sledovat ideálně na delší časový horizont, aspoň 5-10 let, abys viděl stabilitu. Srovnání s benchmarkem ti ukáže, jestli fond opravdu přináší přidanou hodnotu. Celkově je dobrý si udělat vlastní průzkum a nebát se zkoušet různé možnosti.

165 slov
1.7 minut čtení
5. 1. 2025
Patrik Dušek
Patrik Dušek