Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, které ETF jsou pro mě nejlepší?

Jak zjistím, které ETF jsou pro mě nejlepší?

Přemýšlím o tom, že bych začal investovat do ETF, ale nejsem si jistý, jak vybrat ty správné pro sebe. Mám nějaké základní znalosti o akciích a chci rozšířit své portfolio, ale je tolik různých ETF na trhu. Jak mám vůbec začít? Jak zjistit, které ETF by mi mohly nejlépe vyhovovat? Mám se dívat na výkonnost v minulosti, nebo spíše na poplatky a náklady spojené s investováním? Co třeba zaměřit se na sektory, které mě zajímají, jako je technologie nebo zdravotnictví? A co když se mně nelíbí trh, do kterého ETF investuje? Jak moc by mělo ovlivnit moje rozhodnutí to, zda je ETF aktivně nebo pasivně spravováno? A co říkáte na diversifikaci – je lepší mít více ETF s různými zaměřeními, nebo se soustředit na pár kvalitních? Nakonec by mě zajímalo, jestli existují nějaké zdroje nebo nástroje, které by mi pomohly s analýzou a porovnáváním jednotlivých ETF. Děkuji za každou radu!

150 slov
1.5 minut čtení
2. 10. 2023
Markéta Vejvodová
Markéta Vejvodová

Je to dost složitý, ale zkusím ti trochu poradit. Nejlepší je začít s tím, co tě zajímá – třeba ty technologie nebo zdravotnictví, jak píšeš. Tím si aspoň uděláš představu o tom, co chceš mít v portfoliu. Pak se podívej na nějaký základní ukazatele jako výkonnost ETF, ale nespoléhej jen na minulost, to nic moc neříká. Důležitý jsou i poplatky a náklady, protože ty ti můžou sežrat zisk.

Pak si dej pozor na to, jestli je ETF aktivní nebo pasivní správa. Pasivní ETF obvykle mají nižší poplatky a sledují indexy, což může bejt fajn, pokud chceš něco jednoduššího. K diversifikaci – lepší mít pár kvalitních ETF než jich mít hromadu a pak se v tom nevyznat.

Zdroje? Zkus nějaké stránky jako Morningstar nebo Yahoo Finance, tam můžeš porovnávat různé ETF a číst recenze. Také se mrkni na fóry nebo skupiny na sociálních sítích, tam najdeš tipy od lidí, kteří už investují. Hlavně se neboj se ptát a zkoumat! To je podle mě klíč.

163 slov
1.6 minut čtení
8. 1. 2025
Barbora Koudelková
Barbora Koudelková

Když vybíráš ETF, začni tím, co tě zajímá a jaký máš investiční cíl. Jestli máš zájem o technologie nebo zdravotnictví, tak se podívej na ETF zaměřená na tyhle sektory. Výkonnost v minulosti je fajn, ale nezapomeň, že to není záruka budoucích výsledků. Zohledni taky poplatky – čím nižší, tím lepší pro tvoje zisky.

Diverzifikace je důležitá, takže mít pár různých ETF může být rozumné, ale ne zas moc – abys to pak nemusel složitě sledovat. Zkus si najít dobré nástroje na porovnávání ETF, jako jsou třeba weby s analýzami nebo aplikace pro investory. Nakonec si uvědom, že pasivně spravované ETF mají tendenci mít nižší náklady než aktivní fondy, což je taky důležité. Takže shrnuto – zjisti, co tě baví, sleduj náklady a diversifikuj chytře.

124 slov
1.2 minut čtení
21. 8. 2024
Lukáš Roubal
Lukáš Roubal