Charts.cz/Fórum/Podezřelé smlouvy na NFT trhu? Co dělat?

Podezřelé smlouvy na NFT trhu? Co dělat?

Narazil jsem na podezřelou smlouvu na svém NFT trhu a úplně nevím, co s tím. Viděl jsem kolem sebe spoustu informací o tom, jak jsou NFT a blockchain bezpečné, ale teď mám pocit, že se něco nedaří. Mám strach, že by to mohlo ohrozit moje investice. Jak mám zjistit, jestli je smlouva legitimní nebo ne? Měli byste doporučit nějaké konkrétní kroky, co udělat dál? Je dobré se obrátit na podporu trhu, nebo raději konzultovat odborníka na blockchain technologie? Napadá mě také, jestli bych měl nějakým způsobem varovat ostatní uživatele a jak to udělat správně. Měli byste se podívat na adresu kontraktu přes nějaký skener nebo co? A co když jsem už na tuto smlouvu investoval a teď lituji? Jaký je nejlepší způsob, jak ochránit své další NFT a peníze? Děkuji za jakékoliv rady a tipy. V dnešní době je tolik informací a možností, že se v tom všem občas ztrácím.

150 slov
1.5 minut čtení
14. 3. 2023
Jaroslav Prokop
Jaroslav Prokop

Tak to je dost vážná situace. Nejdřív si zjisti, co přesně s tou smlouvou je. Můžeš zkusit skener jako Etherscan, kde uvidíš transakce a adresy. Zjisti, jestli má ta smlouva nějakou historii, jestli je spojená s nějakýma podvodnýma aktivitama nebo jestli ji vytvořil známý dev. Určitě se mrkni na komunity, třeba Reddit nebo Discord, kde lidi sdílí info o podezřelých smlouvách.

Pokud se ti to fakt nezdá, tak bych doporučil kontaktovat podporu trhu, kde jsi tu smlouvu našel. Třeba už o tom ví a něco s tím dělají. A co se týká varování ostatních, tak to je dobrý nápad, ale dej pozor jak to uděláš, ať nešíříš paniku. Můžeš založit diskusi na fórech nebo napsat na sociální sítě.

Jestli už jsi do toho investoval a teď lituješ, tak se snaž být opatrný s dalšími investicemi. Ulož si NFT do peněženky, kterou ovládáš ty a ne na centralizovaných místech. V budoucnu se radši ujisti, že věci prověřuješ pořádně před investicí. Držím palce!

160 slov
1.6 minut čtení
7. 1. 2025
Alena Špačková
Alena Špačková

To je fakt těžká situace, co popisuješ. Doporučuji se nejdřív podívat na adresu smlouvy přes nějaký blockchain skener, jako je Etherscan, abys zjistil, co dalšího je s tou smlouvou spojené. Můžeš zkontrolovat, jestli má nějaké podezřelé transakce nebo nízkou aktivitu. Zjisti, kdo je autor smlouvy, jestli to je známý projekt nebo někdo bez historie. Oslovit podporu NFT trhu je určitě dobrý krok, možná mají víc informací o té konkrétní smlouvě. Pokud se bojíš o svoje investice, je lepší být opatrný a třeba zatím svoji další aktivitu pozastavit. Pokud už jsi do toho vložil peníze a teď lituješ, můžeš zkusit prodat, ale buď opatrný s tím, komu to prodáváš. A varování pro ostatní? Určitě má smysl o tom diskutovat na fórech nebo sociálních sítích, aby si lidi dávali pozor. V dnešní době je důležité být obezřetný a nezapomínat na bezpečnost. Držím palce!

141 slov
1.4 minut čtení
3. 8. 2024
Andrea Prokopová
Andrea Prokopová