Charts.cz/Fórum/Jak si mohu ochránit své NFT před ztrátou nebo krádeží?

Jak si mohu ochránit své NFT před ztrátou nebo krádeží?

V poslední době se čím dál víc lidí zajímá o NFT a jejich potenciální hodnotu, ale co když se nejspíš stát, že o ně přijdu? Mám na mysli například krádež digitálních peněženk, phishingové útoky nebo prostě jen zapomenutí přístupových údajů. To jsou dost reálné obavy. Jaké existují konkrétní kroky, které bych měl podniknout, abych ochránil své NFT? Měli byste mít nějakou speciální peněženku? Nebo je lepší uchovávat je offline? Jak to vlastně funguje? A co třeba zabezpečení hesel? Je lepší používat dvoufaktorovou autentizaci nebo něco jiného? Také by mě zajímalo, jestli je dobré mít zálohy svých klíčů a jak to udělat správně, aby mi někdo nemohl ukrást moje digitální cennosti. Zajímalo by mě taky, jestli jsou nějaké doporučené platformy pro obchodování s NFT, které mají lepší zabezpečení než jiné, protože slyšel jsem, že některé burzy byly hacknuté a lidé přišli o všechno. Děkuji za jakékoli rady a tipy, jak se vyhnout ztrátě mých investic v tomto chaotickém světě digitálních aktiv!

160 slov
1.6 minut čtení
21. 8. 2023
Tereza Strnadová
Tereza Strnadová

Ochrana NFT je fakt důležitá, protože ztráta může být dost bolestivá. První věc, co doporučuju, je používat hardware peněženku, jako je Ledger nebo Trezor – to je nejlepší způsob, jak mít klíče offline a daleko od hacků. Pokud chceš používat online peněženky, aspoň si vyber tu, která má dvoufaktorovou autentizaci a silné heslo. Nikdy nezapomeň na to heslo, zkus použít nějaký správce hesel, abys to nemusel pamatovat. Zálohy jsou taky důležité – udělej si offline kopie klíčů a schovej je na bezpečném místě. Žádné sdílení seed fráze s nikým! Co se týče platforem, tak se dívej po známějších burzách jako OpenSea nebo Rarible a ověř si jejich bezpečnostní historii. Na internetu koluje hodně podvodů, tak buď opatrný a vždycky se ujisti, že jsi na oficiální stránce. A poslední tip: dej si pozor na phishing – neklikej na podezřelé odkazy a radši si ověřuj informace přímo na webu. Držím palce!

149 slov
1.5 minut čtení
5. 2. 2025
Ondřej Stehlík
Ondřej Stehlík

Nejlepší způsob, jak ochránit svá NFT, je mít je v bezpečné peněžence. Zvaž použití hardwarové peněženky, která je offline a vám tak poskytne lepší ochranu před hackery a phishingem. Pokud to nemůžete, dejte si aspoň pozor na softwarové peněženky a používejte ty s dobrou reputací. Určitě zálohujte své soukromé klíče a seed fráze, ale nedávejte je online nebo do cloudových služeb. Zapisujte je na papír a uložte na bezpečném místě. Dvoufaktorová autentizace je must-have, pokud je to možné. A co se týče platforem pro obchodování s NFT, vybírejte ty s dobrým zabezpečením a recenzemi od uživatelů. Vyhněte se neznámým nebo novým platformám, které nemají ověřené zabezpečení. Hlavně se vyhýbejte podezřelým linkům a e-mailům, protože krádeže tohle dělají často.

118 slov
1.2 minut čtení
30. 11. 2024
Robert Chalupa
Robert Chalupa