Co vlastně dělá NFT tak hodnotnými, když je na internetu tolik umění?
V poslední době se stále častěji mluví o NFT a jejich rostoucí popularitě v oblasti digitálního umění. Ale co to vlastně znamená pro hodnotu umění? Jak je možné, že některé NFT se prodávají za miliony dolarů, zatímco jiné digitální umělecké díla, která jsou volně dostupná online, nemají téměř žádnou hodnotu? Je to jenom trend nebo je v tom něco víc? Mám pocit, že s tím souvisí i otázka vlastnictví – co znamená vlastnit digitální dílo, pokud ho může každý vidět a stáhnout si ho? Jaké faktory tedy určují hodnotu NFT? Je to něco jako sběratelské karty nebo vzácné mince, kde hraje roli nejen umělecká hodnota, ale i rarita a poptávka? A čím víc se o tom mluví, tím víc mi uniká, jak to vlastně funguje. Existují nějaké konkrétní aspekty nebo charakteristiky NFT, které by měly potenciální kupce zajímat? Jak se tedy určuje cena, když je na trhu tolik podobného obsahu? Nebo je to všechno o tom, kdo je autorem nebo jakou má popularitu? Jak to vidíte vy? Jakou roli hraje v těchto investicích psychologie a trendovost? Zajímalo by mě vaše názory a zkušenosti s tímto fenoménem.