Charts.cz/Fórum/Jak moc ovlivňují poplatky výnosy ETF?

Jak moc ovlivňují poplatky výnosy ETF?

Když se podívám na různé ETF, které bych mohl zahrnout do svého investičního portfolia, často mě napadá, jak moc vlastně ty poplatky ovlivňují celkové výnosy. U některých fondů se zdá, že jsou poplatky poměrně nízké, ale přesto mám pocit, že i tak mohou mít významný dopad na to, co nakonec získám zpět. Zajímal by mě názor ostatních investorů – jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Měníte své investice podle výše poplatků? Myslíte si, že nízké náklady nutně znamenají lepší výnosy v dlouhodobém horizontu, nebo je to všechno o tom, jak si ETF stojí na trhu? Jak se na to díváte vy? Děláte si nějaké porovnání mezi různými ETF a jejich poplatky před tím, než se rozhodnete investovat? A co si myslíte o skrytých poplatcích, které nemusí být zřejmé na první pohled? Mám pocit, že informace o poplatcích nejsou vždy tak transparentní a někdy je těžké zjistit, kolik vlastně zaplatím za správu fondu. Jak moc vás tedy zajímají tyto detaily při rozhodování o investicích? Děkuji za jakékoli myšlenky a rady!

169 slov
1.7 minut čtení
23. 1. 2023
Bedřich Pešta
Bedřich Pešta

Poplatky u ETF mají fakt velký vliv na výnosy, to je jasný. I drobný rozdíl v nákladech se může za dlouhou dobu dost nasčítat, takže když vezmeš ETF s 0,1% poplatky a porovnáš to s jiným s 1%, tak i když ten druhej může mít lepší výkon, nakonec ti to sežere hodně. Já se vždycky koukám na TER (total expense ratio) a snažím se vybírat ETF s nízkými náklady. Skrytý poplatky bývají taky problém, jako třeba ty spready nebo poplatky za obchodování, co nejsou hned vidět. Vždycky dělám nějaký porovnání a čtu si recenze, protože ne všechno je tak průhledný jak by mělo být. Je fajn mít na paměti, že nízké náklady jsou důležitý, ale taky je dobrý koukat na celkovou strategii a výkon fondu. Dlouhodobě ti ty poplatky udělají větší rozdíl, než si myslíš.

135 slov
1.4 minut čtení
6. 10. 2024
Adéla Buchtová
Adéla Buchtová

Poplatky fakt hodně ovlivňují výnosy ETF. I když se na první pohled zdá, že nízké poplatky znamenají lepší výnosy, často to tak není. Záleží taky na tom, jak si fond stojí na trhu a jak je spravován. Mě osobně hodně zajímají všechny poplatky, včetně těch skrytých, protože nakonec můžeš zaplatit víc, než si myslíš. Já si vždycky dělám porovnání mezi různými ETF a snažím se najít ty s nízkými náklady, ale zároveň koukám na jejich minulou výkonnost. Taky se mi zdá, že je dobrý mít přehled o tom, co všechno zaplatíš – někdy to může být překvapení. Nezapomínej, že i malý poplatek se může v dlouhodobém horizontu nasčítat a snížit tvůj celkový zisk. Takže jo, poplatky jsou fakt důležitý.

119 slov
1.2 minut čtení
20. 1. 2025
František Šafařík
František Šafařík