Proč by mělo být moje investiční portfolio různorodé?
Jako někdo, kdo se teprve začíná orientovat ve světě investic, mě zajímá, proč je vlastně důležité mít různorodé investiční portfolio. Slyšel jsem, že diversifikace je klíčová, ale co to přesně znamená? Mám dojem, že pokud budu investovat pouze do jedné akcie nebo třeba jenom do kryptoměn, můžu rychle přijít o všechno, pokud se něco pokazí. Je to pravda? Jakou roli hraje různé sektory nebo aktiva v takovém portfoliu? Je lepší mít akcie, dluhopisy a třeba také nějaké nemovitosti, nebo stačí držet se jenom jednoho typu investice? Jak moc se to liší v době, kdy trhy rostou versus když padají? A co třeba riziko? Jak mi různorodé portfolio může pomoci snížit riziko a chránit mě před velkými ztrátami? Také bych se rád dozvěděl, jak by měla vypadat ideální mix těchto investic – jak najít balanc mezi vysokým výnosem a stabilitou? Rozhodně bych chtěl slyšet názory ostatních. Jak vlastně začínáte s diversifikací vašeho portfolia a co vám fungovalo nejlépe? Je nějaký konkrétní příklad nebo strategie, kterou byste doporučili?