Charts.cz/Fórum/Co je to vlastně ETF a proč bych měl do něj investovat?

Co je to vlastně ETF a proč bych měl do něj investovat?

Zajímalo by mě, co to vlastně je ETF, protože jsem o tom slyšel spoustu věcí, ale moc tomu nerozumím. Jsou to nějaké fondy nebo co? Vím, že se to používá v investování, ale jsem v tomhle úplný nováček a chtěl bych se dozvědět víc. Jak fungují ta ETF? Mám pocit, že je to něco jako akcie, ale přece jenom trošku jiné. Proč bych měl vůbec uvažovat o investici do ETF? V čem jsou výhody oproti klasickým akciím nebo jiným investicím? Mám pocit, že s tím souvisí i diversifikace, což je něco, co se mi zdá jako dobrý nápad, ale zase nevím, jestli je to pro mě to pravé. Jaké jsou tedy konkrétní benefity investice do ETF? Je to bezpečné? A jak vlastně začít s takovou investicí? Potřebuju k tomu nějakého makléře nebo si to můžu koupit sám online? Jaké jsou poplatky a na co si mám dát pozor? Rád bych také věděl, jestli existují nějaké specifické ETF, které doporučujete nebo které by byly vhodné pro začátečníka jako jsem já. Díky za jakékoli informace a rady!

175 slov
1.8 minut čtení
4. 11. 2020
Daniela Netolická
Daniela Netolická

ETF, nebo Exchange-Traded Fund, je vlastně investiční fond, kterej se obchoduje jako akcie na burze. Takhle můžeš nakupovat a prodávat podíly v ETF během celého dne, což je oproti klasickým fondům, kde se cena určuje až na konci dne, docela výhoda. ETF většinou kopírují nějaký index, třeba S&P 500 nebo DAX, takže když investuješ do ETF, tak vlastně investuješ do víc akcií najednou, což je super pro diversifikaci – rozložíš riziko.

Investice do ETF má několik benefitů. Za prvé, jsou obvykle levnější co se týče poplatků než aktivně řízené fondy. Můžeš se s nimi lehce dostat na trhy, o kterých bys jinak neměl šanci investovat. A jako bonus, bývá jednodušší je prodat, když chceš svoje peníze zpátky.

Pokud jde o bezpečnost, pořád platí, že investice s sebou nese riziko. Ale protože diverzifikuješ v rámci ETF, můžeš si snížit pravděpodobnost velkých ztrát. Jak začít? Můžeš si otevřít účet u online brokera jako je Degiro nebo Fio a tam si koupit ETF sám. Poplatky se liší broker od brokera, tak si to pohlídej.

Pro začátečníky bych doporučil něco jako ETF sledující S&P 500 nebo MSCI World – ty jsou celkem stabilní a rozložený. Hlavně si ale dej pozor na to, co kupuješ a proč. Takže jo, je to dobrá volba pro investování a určitě stojí za zvážení.

213 slov
2.1 minut čtení
24. 1. 2023
Petra Tomešová
Petra Tomešová

Tak ETF (Exchange-Traded Fund) jsou vlastně fondy, který se obchodují na burze jako akcie. To znamená, že si je můžeš koupit a prodat během obchodních hodin, což je fajn, protože máš větší flexibilitu. ETF obvykle sledují nějaký index nebo skupinu aktiv, třeba akcií nebo dluhopisů, takže když investuješ do ETF, tak vlastně investuješ do celého portfolia a ne jen do jedné akcie. To je super pro diversifikaci, což ti pomůže snížit riziko, protože když jedna akcie klesne, ostatní to můžou vyrovnat.

Co se týče výhod, tak ETF mají často nižší poplatky než klasické podílové fondy, protože nejsou aktivně spravované. Můžeš si je koupit online přes brokerskou platformu, takže nemusíš mít žádného makléře. Je dobré porovnat poplatky různých brokerů, aby sis vybral toho nejvýhodnějšího.

Pokud jsi začátečník, můžeš zkusit nějaká široce diverzifikovaná ETF jako třeba na S&P 500 nebo globální akcie. Ty jsou pro začátek asi nejlepší volba. Bezpečnost závisí na trhu a na tom, kam investuješ, ale obecně je to považováno za relativně bezpečné. Na co si dát pozor? Tak třeba na poplatky a na to jaký má ETF výkon v porovnání s trhem.

Zkrátka ETF může být skvělý způsob, jak začít investovat a budovat si portfolio bez velkého rizika.

197 slov
2 minut čtení
21. 10. 2024
Veronika Vrbová
Veronika Vrbová