Charts.cz/Fórum/Jak začít s ETF a na co si dát pozor?

Jak začít s ETF a na co si dát pozor?

Rozhodl jsem se, že bych chtěl začít investovat do ETF, ale vlastně nevím, kde začít. Mám v plánu diverzifikovat své investice a slyšel jsem, že ETF jsou skvělou volbou pro začátečníky. Jaké kroky byste doporučili udělat na začátku? Jaké jsou nejlepší strategie pro výběr ETF? Existují nějaké konkrétní faktory nebo kritéria, na které bych měl při výběru dávat pozor? A co se týče poplatků, jak moc je to důležité? Je lepší investovat do ETF s nízkými náklady, nebo se zaměřit na výkonnost fondu? Zajímalo by mě také, jak reagovat na tržní výkyvy, když už budu mít nějaká ETF v portfoliu. Jakým způsobem hodnotit, zda je čas prodat nebo koupit další podíly? A co třeba daňové aspekty spojené s investicemi do ETF? To je pro mě úplně nová oblast a rád bych věděl, jaké jsou základní pravidla. Nakonec bych chtěl vědět, jestli někdo z vás má nějaké doporučené zdroje informací o ETF. Kde se mohu dozvědět více o různých typech ETF a jejich zaměření? Děkuji za všechny rady!

167 slov
1.7 minut čtení
4. 6. 2021
Rudolf Janda
Rudolf Janda

Začít s ETF je super volba, pokud chceš diverzifikovat. První krok je otevřít si účet u brokera, co nabízí ETF. Důležitý je výběr správného ETF – zkoumej jejich zaměření, jako třeba akcie, dluhopisy nebo sektorové ETF. Snaž se najít fondy s nízkými náklady, poplatky se můžou dost nasčítat a ovlivnit výnosy. Když už nějaká ETF máš, sleduj trh, ale nenech se unést emocemi – investice jsou na dlouho. Když cena klesne, může to být příležitost dokoupit, ale nezapomeň hodnotit i fundamentální faktory. Co se týče daní, tak většinou se platí daň z kapitálových výnosů, takže se na to připrav. Kde se dozvědět víc? Zkus weby jako Morningstar nebo Yahoo Finance, tam najdeš spoustu informací o různých fondech a jejich výkonnosti. Hodně štěstí!

122 slov
1.2 minut čtení
30. 10. 2024
Jitka Němcová
Jitka Němcová

Takže, začít s ETF je super krok. První věc, co doporučuju, je najít si dobrého brokera, co ti umožní obchodovat s ETF. Zkontroluj poplatky, protože nízké náklady ti v dlouhodobém horizontu hodně ušetří. Když vybíráš ETF, koukni na jejich výkon a index, kam patří. Taky se podívej na objem obchodování – čím vyšší objem, tím lepší likvidita.

Diverzifikuj – neinvestuj všechno do jednoho fondu, ale raději rozlož peníze napříč různými sektory nebo regiony. Co se týče tržních výkyvů, snaž se nezpanikařit. Dobrý čas na koupi je obvykle, když ceny klesnou a ty ještě věříš ve výhled fondu. A prodávat má smysl hlavně v případě, že se něco zásadního změní ohledně ETF nebo tržní situace.

Daňové aspekty jsou taky důležité – v ČR platíš daň z příjmu z kapitálového zisku, takže si to zjisti dopředu.

Kde hledat info? Zkus investiční weby, YouTube kanály zaměřené na finance nebo forum jako Reddit – tam najdeš spoustu tipů a zkušeností od lidí, co už do ETF investují.

161 slov
1.6 minut čtení
19. 9. 2024
Jarmila Macková
Jarmila Macková