Charts.cz/Fórum/Kde mohu prodávat své NFT?

Kde mohu prodávat své NFT?

Přemýšlím nad tím, jak začít s prodejem svých NFT. Mám pár digitálních uměleckých děl, které bych chtěl nabídnout, ale nejsem si jistý, kde to vlastně udělat. Existuje víc než jen jedna platforma, kde se NFT prodávají? Jaké jsou nejlepší možnosti a co bych měl zvážit při výběru místa pro prodej? Narazil jsem na různé tržiště jako OpenSea nebo Rarible a slyšel jsem o dalších, ale nevím, které z nich by bylo pro mě to pravé. Je lepší jít na velkou platformu s mnoha uživateli, nebo je lepší zkusit menší a specializovanější tržiště? Jaké jsou poplatky spojené s prodejem NFT na těchto platformách? Vím, že nějaké si berou procento z prodeje, ale jak moc se to liší? A co bezpečnost? Jak se chránit před podvody při prodeji NFT? Je tu něco, co bych měl vědět o inteligentních kontraktech nebo blockchainu v této souvislosti? Opravdu si nejsem jistý. Když už mluvím o tom prodeji, co když moje NFT neprodám? Je dobré mít nějakou strategii marketingu nebo propagace pro své digitální umění? Určitě by mi pomohly nějaké tipy a rady od vás, kdo už máte zkušenosti s prodejem NFT. Jak jste začínali a co doporučujete jako první krok v tomto novém světě digitálních aktiv?

201 slov
2 minut čtení
21. 4. 2023
Martina Vacková
Martina Vacková

Takže, co se týče prodeje NFT, máš vícero možností. OpenSea je fakt velká platforma a má hodně uživatelů, takže je to dobrá volba, pokud chceš rychleji prodat. Pak je tu Rarible, což je taky populární, ale má víc komunitní prvek. Pokud máš něco specifičtějšího, zkus třeba Foundation nebo SuperRare – tam jsou umělci víc vybraní a můžeš získat lepší viditelnost, ale musíš být schválený.

Poplatky se liší, většinou to je kolem 2-5% z prodeje, ale můžeš narazit i na vyšší poplatky za minting nebo transakce na blockchainu, tak na to dej pozor.

Bezpečnost? Určitě si dej pozor na podvody – vybírej známé platformy a nezapomeň na dvoufaktorové ověření. O inteligentních kontraktech se moc neboj, většina platforem to řeší za tebe.

Co se týče marketingu – jo, potřebuješ strategii. Profiluj se na sociálních sítích jako Instagram nebo Twitter, zapoj se do komunity a sdílej své práce. Když tvoje NFT neprodáš hned, neznamená to konec. Vytrvalost a angažovanost jsou klíčové! Takže zkus to, experimentuj s různými platformami a uvidíš, co funguje.

167 slov
1.7 minut čtení
20. 2. 2022
Patrik Kadlec
Patrik Kadlec

Když chceš prodávat NFT, máš na výběr z několika populárních platforem. OpenSea a Rarible jsou asi ty nejznámější, mají hodně uživatelů a širokou nabídku. Pak je tu ještě Foundation nebo SuperRare, ale tam si tě spíš vyberou, takže to není pro každého. Obecně platí, že velké platformy ti dají větší dosah, ale můžeš zkusit i menší tržiště, pokud máš něco specifického.

Co se týče poplatků, tak většina si vezme procento z prodeje, třeba 2.5-15%. Zjisti si to předem, abys nebyl překvapený. Bezpečnost je důležitá, takže používej peněženky jako MetaMask a dbej na to, aby ses nedostal do nějakých podvodů. Předtím než prodáš, se podívej na inteligentní kontrakty – mají vliv na to, jak tvé NFT fungují.

Pokud ti NFT neprodáš hned, nezoufej. Mít marketingovou strategii je fakt důležité – propaguj své dílo na sociálních sítích nebo v komunitách zaměřených na NFT. Zkus být aktivní v diskuzích a sdílet svůj proces tvorby, to může přilákat pozornost. Někdo začínal prostě tím, že se zapojil do komunity a ukazoval svoje práce. Takže klidně experimentuj a sleduj co funguje!

176 slov
1.8 minut čtení
27. 10. 2022
Kamila Králová
Kamila Králová