Charts.cz/Fórum/Kdy bych měl zkontrolovat rozložení svých investic?

Kdy bych měl zkontrolovat rozložení svých investic?

Mám takovou otázku ohledně investic a jejich rozložení. Vím, že je důležité mít diversifikované portfolio, ale nikdy jsem si nebyl úplně jistý, kdy je ten správný čas na to, abych se na to podíval a případně udělal nějaké změny. Zajímalo by mě, jestli jsou nějaké konkrétní signály nebo situace, které by mě měly upozornit, že je na čase přehodnotit, jak mám své peníze rozložené mezi různými aktivy, jako jsou akcie, nemovitosti nebo třeba kryptoměny. Třeba jestli by měla hrát roli nějaká změna na trhu nebo něco v mém osobním životě, co by mělo ovlivnit moje investiční rozhodnutí. Také by mě zajímalo, jestli máte tipy na to, jak často kontrolovat svoje investice – je to spíš čtvrtletně, ročně nebo podle nějakých jiných kritérií? A co když se situace na trhu změní a já nebudu mít čas se tomu věnovat? Jak se tedy ujistit, že moje portfolio zůstává zdravé a vyrovnané? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s tímto tématem.

159 slov
1.6 minut čtení
20. 10. 2023
Robert Tomeš
Robert Tomeš

S rozložením investic je to dost individuální, ale obecně se doporučuje kontrolovat portfolio minimálně jednou ročně. Všechno záleží na tvých cílech a toleranci k riziku, ale jsou určitě nějaké situace, na který bys měl dávat pozor. Například, pokud se trhy výrazně změní nebo se objeví novinky, co by mohly ovlivnit ceny aktiv, tak je dobrý nápad se podívat, jak jsi na tom.

Také změny v osobním životě jako třeba změna zaměstnání, koupě nemovitosti nebo rodinné události by měly hrát roli v tom, jestli potřebuješ přehodnotit investice. Jestli máš pocit, že některá část portfolia přerůstá ostatní, nebo se ti nějaké investice nezdají tak bezpečné jak dřív, tak to taky může být signál k akci.

Pokud nemáš čas sledovat trh průběžně, můžeš nastavit automatické rebalancování portfolia u svého brokera nebo využít ETF s pasivním managementem. Takže se tím nemusíš stresovat a tvoje portfolio zůstane víc-méně vyvážený. Důležitý je mít plán a držet se ho.

151 slov
1.5 minut čtení
24. 5. 2024
Miroslav Rada
Miroslav Rada

Zkontrolovat rozložení investic bys měl aspoň jednou ročně, ale záleží to na tom, jak moc se trhy hýbou a co se děje v tvém životě. Když se objeví větší změny, jako krize, nebo když se ti změní osobní situace (nová práce, rodina a tak), tak to je signál na revizi portfolia. Taky dej pozor na to, jestli máš zas moc peněz v jedné oblasti, třeba ve tech akciích, pak je fajn udělat nějakou úpravu. Čtvrtletní kontrola může být užitečná, ale netrap se s tím pořád. Pokud nemáš čas sledovat trh, zvaž investice do ETF nebo podílových fondů – ty to dělají za tebe a můžeš se spolehnout na profesionály. Hlavně nezapomeň mít plán a držet se ho, i když trh kolísá.

121 slov
1.2 minut čtení
5. 4. 2023
Vladimíra Macková
Vladimíra Macková