Jak postupovat, když narazím na podezřelý DeFi projekt?
Nedávno jsem se dostal do situace, kdy jsem narazil na jeden DeFi projekt, který mi připadal dost zvláštní. Na první pohled to vypadalo jako zajímavá investiční příležitost, ale něco mi prostě nesedělo. Možná to bylo příliš slibné zhodnocení nebo nedostatek informací o týmu za projektem. Takže se ptám, co vlastně dělat, když máte pocit, že jste objevili podezřelý DeFi projekt? Jaké kroky bych měl podniknout, abych zjistil, zda je to skutečně důvěryhodné nebo jen další podvod? Měl bych začít tím, že si zjistím více informací o týmu a jejich předchozích projektech? Je důležité podívat se na audit smart kontraktů a jaké mají hodnocení od nezávislých auditorů? Jak mohu rozklíčovat, jestli jsou jejich tokeny skutečně likvidní a jak vypadá aktivita na burze? Co bych měl hledat na sociálních sítích a v komunitách kolem tohoto projektu? Mám se také podívat na to, jaké má projekt rozložení tokenů a zda jsou někteří investoři silně převažující? Je dobré se podívat na jejich roadmapu a zjistit, jaké mají plány do budoucna? Jak poznat, jestli je projekt transparentní ohledně svých financí a případných rizik? Je nějaký konkrétní způsob, jak poznat známky podvodu či rug pullu? A co dělat, pokud už jsem investoval a teď mě to všechno znepokojuje? Můžu své prostředky ještě stáhnout nebo je už pozdě? Zkrátka, potřeboval bych radu od těch, co už mají nějaké zkušenosti s podobnými situacemi. Jak jste to řešili vy?