Charts.cz/Fórum/Jak postupovat, když narazím na podezřelý DeFi projekt?

Jak postupovat, když narazím na podezřelý DeFi projekt?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy jsem narazil na jeden DeFi projekt, který mi připadal dost zvláštní. Na první pohled to vypadalo jako zajímavá investiční příležitost, ale něco mi prostě nesedělo. Možná to bylo příliš slibné zhodnocení nebo nedostatek informací o týmu za projektem. Takže se ptám, co vlastně dělat, když máte pocit, že jste objevili podezřelý DeFi projekt? Jaké kroky bych měl podniknout, abych zjistil, zda je to skutečně důvěryhodné nebo jen další podvod? Měl bych začít tím, že si zjistím více informací o týmu a jejich předchozích projektech? Je důležité podívat se na audit smart kontraktů a jaké mají hodnocení od nezávislých auditorů? Jak mohu rozklíčovat, jestli jsou jejich tokeny skutečně likvidní a jak vypadá aktivita na burze? Co bych měl hledat na sociálních sítích a v komunitách kolem tohoto projektu? Mám se také podívat na to, jaké má projekt rozložení tokenů a zda jsou někteří investoři silně převažující? Je dobré se podívat na jejich roadmapu a zjistit, jaké mají plány do budoucna? Jak poznat, jestli je projekt transparentní ohledně svých financí a případných rizik? Je nějaký konkrétní způsob, jak poznat známky podvodu či rug pullu? A co dělat, pokud už jsem investoval a teď mě to všechno znepokojuje? Můžu své prostředky ještě stáhnout nebo je už pozdě? Zkrátka, potřeboval bych radu od těch, co už mají nějaké zkušenosti s podobnými situacemi. Jak jste to řešili vy?

230 slov
2.3 minut čtení
14. 7. 2021
Jaroslav Prokop
Jaroslav Prokop

Když narazíš na podezřelý DeFi projekt, určitě se snaž zjistit co nejvíc informací. Zjisti, kdo stojí za projektem a jestli mají nějaké předchozí úspěchy. Dobrý tým by měl mít transparentní historii, pokud je to samá anonymita, tak to je červená vlajka. Audity smart kontraktů jsou taky důležité, podívej se, jestli to projekt má a jaký má rating od auditorů. Pak sleduj likviditu tokenů, jestli se s nimi opravdu obchoduje a jak vypadá objem na burzách. Zkoukni sociální sítě, co o nich říká komunita, jestli nejsou příliš mnoho hype, nebo jestli tam nezní varovné signály. Rozložení tokenů je taky důležité; pokud má někdo velký balík, může to být problém. Roadmapa by měla mít realistické cíle a neměla by být plná slibů bez pokrytí. Když už jsi investoval a máš obavy, rychle zhodnoť situaci – pokud máš možnost vybrat peníze, udělej to, dokud je čas. Případné známky podvodu jako rug pull můžeš poznat podle náhlého poklesu ceny a když projekt přestane komunikovat. Vždycky buď na pozoru a nedávej do toho víc, než si můžeš dovolit ztratit.

174 slov
1.7 minut čtení
16. 1. 2025
Matěj Kuchař
Matěj Kuchař

Když narazíš na podezřelý DeFi projekt, tak si dej pozor. Nejdřív zkus zjistit, kdo je za tím projektem. Tým by měl mít nějakou historii a dobré reference. Podívej se na jejich LinkedIn profily nebo Twitter, jestli mají nějaké úspěchy z minulosti.
Důležitý je taky audit smart kontraktů. Zkontroluj, jestli to dělala uznávaná auditorní firma a co říkali.
Další věc – likvidita tokenů. Koukni na burzy, kde se obchodují, a sleduj objem obchodování. Pokud tam není moc aktivita, může to být špatné znamení.
Sociální sítě a komunity kolem projektu ti můžou hodně napovědět. Sleduj názory lidí, jestli mluví o problémech nebo varují před podvody.
Taky se koukni na rozložení tokenů – pokud má někdo velký podíl, tak si dej bacha, to může znamenat rug pull.
A roadmapa by měla být jasná a realistická, ne nějaká sci-fi. Transparentnost ohledně financí je klíčová – pokud ti nedávají jasné info o rizicích, něco není v pořádku.
Pokud už jsi investoval a teď máš obavy, zkus se podívat na možnosti výběru prostředků. Ale buď opatrný, jestli už není pozdě, můžeš riskovat ztrátu. Drž se zpátky a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

194 slov
1.9 minut čtení
25. 12. 2023
Ivana Rozsypalová
Ivana Rozsypalová