Charts.cz/Fórum/Jak mohu snížit riziko při investicích do DeFi projektů?

Jak mohu snížit riziko při investicích do DeFi projektů?

DeFi projekty, to je v dnešní době velké téma a já mám pocit, že se s nimi pořádně nevyznám. Čím víc do toho nahlížím, tím víc mám pocit, že je to jaksi zrádné. Všude se píše o tom, jaké šílené výnosy můžeme získat, ale co když to všechno spadne? Jak vlastně mohu předejít ztrátám? Je nějaký způsob, jak zjistit, které DeFi projekty jsou bezpečné a které ne? Existují třeba nějaké metriky nebo indikátory, na které bych se měl dívat, než do něčeho investuji? A co risk management? Jak bych měl rozdělit svůj kapitál mezi různé projekty, abych minimalizoval riziko? Je lepší investovat do známějších projektů nebo zkoušet novinky s vysokým potenciálem? A co security audity – mají nějaký smysl nebo je to jen marketingový trik? Rád bych věděl, jak se na to ostatní dívají a co doporučují. Nechci přijít o peníze jen proto, že jsem udělal špatné rozhodnutí. Vlastně nevím ani, jestli je dobrý nápad investovat do DeFi vůbec, nebo bych měl raději zůstat u tradičnějších forem investování. Když už jsem tady, tak by mě také zajímalo, jestli má smysl sledovat komunitu kolem těchto projektů, nebo je lepší soustředit se na technické analýzy a grafy. Jak tedy vlastně začít s investováním do DeFi tak, aby to bylo co nejméně riskantní?

210 slov
2.1 minut čtení
12. 7. 2024
Simona Ševčíková
Simona Ševčíková

Jasně, DeFi je fakt divoký svět a je dobrý se mít na pozoru. První věc, co můžeš udělat, je pořádně zkoumat projekty, než do nich investuješ. Hledej projekty s dobrým týmem a transparentností. Audity jsou super, ale ne všechno, co má audit, je bezpečný. Sleduj komunitu – aktivní a zdravá komunita může být dobrým znamením, ale nezapomínej na vlastní výzkum.

Co se týče rozložení kapitálu, snaž se to diversifikovat. Neinvestuj všechno do jednoho projektu, radši rozděl peníze mezi několik ověřených a pár novějších projektů. A určitě si nastav nějaký risk management – třeba nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

Pokud jde o známé projekty vs novinky, známější projekty bývají stabilnější, ale novinky můžou mít velký potenciál – tady je to o tom najít rovnováhu. Jinak technická analýza může pomoct, ale nezapomínej na fundamentální analýzu a sleduj celkový trh. Takže jo, začít opatrně a mít plán je klíčový.

148 slov
1.5 minut čtení
10. 3. 2024
Věra Trnková
Věra Trnková

Když chceš investovat do DeFi a snížit riziko, tak to chceš dělat rozumně. Nejdřív si udělej domácí úkol – zkoumej projekty, co se ti líbí. Zjisti, kdo za nimi stojí, jaké mají hodnocení a jestli už něco udělali. Audity kódu jsou důležitý, ale jak říkáš, někdy to může být jen marketing. Podívej se na recenze a co říká komunita.

Důležitý je i diversifikovat. Nedávej všechno do jednoho projektu, rozlož si to mezi víc DeFi platforem. Můžeš zkusit i známější projekty, ale nezapomínej na novinky s potenciálem. Klíčový je risk management – investuj jen tolik, co si můžeš dovolit ztratit.

Co se týče technických analýz, může to pomoct, ale dobrá komunita ti také může poskytnout cenné informace. Předtím než skočíš do investování, se zamysli, jestli ti DeFi vůbec sedí nebo jestli bys raději nešel do tradičních investic. Buď opatrný a snaž se mít kontrolu nad tím, co děláš.

147 slov
1.5 minut čtení
17. 5. 2023
Petra Navrátilová
Petra Navrátilová