Charts.cz/Fórum/Kdy je lepší investovat do ETF než do jednotlivých akcií?

Kdy je lepší investovat do ETF než do jednotlivých akcií?

Už nějakou dobu se zajímám o investování a přemýšlím, jaký přístup by mohl být pro mě ten nejlepší. Slyšel jsem spoustu pozitivních věcí o ETF, ale nevím, jestli se to opravdu vyplatí víc než investice do jednotlivých akcií. Mám pocit, že investování do konkrétních společností má své kouzlo, ale zároveň se bojím, že bych mohl udělat špatná rozhodnutí a přijít o peníze. Zatímco ETF mi přijdou jako bezpečnější varianta díky diverzifikaci. Jaké jsou vlastně hlavní výhody při investování do ETF oproti nákupu jednotlivých akcií? Kdy byste doporučili zvolit ETF? Je to lepší volba pro začátečníky nebo pro lidi, kteří nechtějí trávit hodiny studiem trhu? A co třeba poplatky, jsou u ETF nižší nebo vyšší než u akcií? Jak to vlastně funguje s dividendami u ETF? Můžete mi prosím přiblížit také otázku volatility a rizika v porovnání s akciemi? Děkuji za jakékoli rady a názory!

144 slov
1.4 minut čtení
20. 5. 2023
Barbora Stehlíková
Barbora Stehlíková

Když to vezmu kolem a kolem, investice do ETF mají celkem dost výhod, zvlášť pro začátečníky. Hlavní plus je ta diverzifikace, což znamená, že místo toho, abys vsadil vše na jednu akcii, investuješ do celého balíčku různých akcií. To ti snižuje riziko, protože když jedna akcie klesne, ostatní to mohou vyvážit.

Pro lidi, co nechtějí trávit hodiny sledováním trhu a analyzováním jednotlivých firem, je ETF ideální volba. Můžeš mít expozici na celé sektory nebo trhy bez toho, abys musel studovat každou firmu do detailu.

Co se týče poplatků, tak u ETF jsou většinou nižší než u aktivně spravovaných fondů, ale zase si musíš dávat pozor na poplatky za obchodování, když kupuješ a prodáváš. U dividend to funguje tak, že ETF většinou vyplácí dividendy od společností, které drží v portfoliu. Takže i tady můžeš získat pasivní příjem.

Pokud jde o volatilitu a riziko, tak ETF jsou obecně méně volatilní než jednotlivé akcie, protože jsou rozprostřené mezi víc firem. Takže pokud jsi opatrnější investor a chceš mít menší nervy při poklesech trhu, ETF by pro tebe mohly být lepší volba. Ale samozřejmě záleží na tom, co hledáš – pokud chceš mít kontrolu a potenciál vyšších výnosů s jednotlivými akciemi, tak je to taky cesta.

200 slov
2 minut čtení
18. 3. 2022
Ladislav Málek
Ladislav Málek

Investování do ETF může být skvělá volba, zvlášť pro začátečníky. Jednou z hlavních výhod ETF je diversifikace - když investuješ do ETF, kupuješ vlastně kousek spousty různých akcií najednou, což snižuje riziko, protože jestli jedna akcie klesne, tak to nemusí tak moc ovlivnit celkovou hodnotu tvého portfolia. To je fakt super, pokud nemáš čas nebo chuť sledovat jednotlivé akcie a analyzovat, kdo má šanci na úspěch.

Další věc je, že správa ETF je obvykle levnější než správa aktivně řízených fondů. Poplatky za ETF jsou často nižší než u tradování jednotlivých akcií, protože obchoduješ s jedním produktem místo mnoha různých. Ale pozor, poplatky se liší podle jednotlivých ETF.

Pokud jde o dividendy, většina ETF vyplácí dividendy z akcií, které obsahují. Ty pak buď dostaneš v hotovosti nebo se vrací zpět do fondu a reinvestují se.

Co se týče volatility, tak ETF bývají stabilnější než jednotlivé akcie, ale stále existuje riziko - trh jako celek může klesnout a tím pádem i hodnota tvého ETF.

Celkově bych doporučil začít s ETF, pokud jsi nováček nebo prostě nechceš trávit hodiny studiem trhu. Jakmile získáš víc zkušeností a znalostí, můžeš zkusit investovat do konkrétních akcií. Ale pamatuj - vždy je dobré mít nějakou strategii a rozumně rozložit investice.

200 slov
2 minut čtení
24. 12. 2022
Renata Bečková
Renata Bečková