Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní rozdíly mezi ETF a akciemi?

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi ETF a akciemi?

Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně ty hlavní rozdíly mezi ETF a akciemi. Mám pocit, že hodně lidí investuje do jednotlivých akcií, ale slyšel jsem, že ETF mohou být zajímavou alternativou. Vím, že ETF je něco jako fond, který sleduje nějaký index nebo sektor a zahrnuje různé akcie dohromady, což je pro mě docela matoucí. Jak to teda funguje v praxi? Je pravda, že ETF nabízejí větší diverzifikaci než nákup jednotlivých akcií? A co likvidita? Když chci prodat své ETF, jde to stejně snadno jako s akciemi? Také mě zajímá otázka nákladů – jsou nějaké skryté poplatky u ETF, které bych měl mít na paměti, nebo jsou transparentnější než akcie? A co výkon – mají ETF tendenci mít lepší výnosy než individuální akcie, nebo to závisí na konkrétních podmínkách trhu? Dále bych rád věděl, jestli se v ETF platí nějaké daně jinak než u běžných akcií. Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních investorů, protože chci udělat informované rozhodnutí a nevím, jestli bych měl investovat do ETF nebo raději do jednotlivých akcií. Díky za všechny rady a postřehy!

178 slov
1.8 minut čtení
6. 2. 2023
Patrik Říha
Patrik Říha

Takže, co se týká rozdílů mezi ETF a akciemi, tak hlavní věc je, že ETF je jako košík plný různých akcií, což ti dává mnohem větší diverzifikaci. Když koupíš jednotlivé akcie, riskuješ, že jedna špatná investice ti může zkazit celou strategii. U ETF tohle riziko rozkládáš, protože tam máš třeba desítky nebo i stovky akcií v jednom. Likvidita je taky dobrá – ETF se obchodují přesně jako akcie na burze, takže když chceš prodat, většinou je to stejně snadné. Co se nákladů týče, můžeš narazit na nějaký poplatek za správu ETF (obvykle je ale nižší než u tradičních fondů), ale jinak je to v pohodě a dost transparentní. Výnosy? No, záleží na trhu – některé ETF mohou mít lepší výkon než jednotlivé akcie, ale to fakt závisí na situaci. S daněmi se to má tak, že obecně platíš zisk stejně jako u akcií. Takže pokud chceš diversifikovat a snižovat riziko, ETF jsou fajn volba. Ale jestli máš vyhlídnuté nějaké super akcie a chceš spekulovat, tak možná zůstaneš u těch jednotlivých akcií.

171 slov
1.7 minut čtení
5. 4. 2023
Radka Machová
Radka Machová

Takže k tomu, co říkáš. ETF (exchange-traded funds) jsou vlastně takový fond, co má v sobě víc akcí, takže když koupíš ETF, tak vlastně kupuješ kousek mnoha firmiček najednou. To je super pro diverzifikaci, protože si tím snižuješ riziko – nemusíš mít všechno vsazený na jednu kartu. Když třeba jedna firma padne, tak ostatní to můžou kompenzovat.

Pokud jde o likviditu, ETF se obchodují jako akcie na burze, takže se dají snadno koupit a prodat během obchodních hodin. To je fajn, protože nečekáš na konec dne jako u některých podílových fondů.

Náklady – jo, u ETF jsou nějaké poplatky za správu (obvykle nízké), ale víc než u jednotlivých akcií. U akcií platíš jen provizi při nákupu a prodeji. U ETF bys mohl narazit na nějaký skrytý poplatek, ale většinou to je dost transparentní, pokud si to ověříš.

Co se týče výkonu, to je dost individuální. ETF často sledují indexy, takže když trh roste, porostou i ETF. Ale žádné garance tu nejsou. Někdy můžeš mít lepší nebo horší výnosy než jednotlivé akcie.

Daně? No, zisky z ETF se většinou daní jako u běžných akcií, ale fakt záleží na tvém bydlišti a konkrétních pravidlech.

Celkově bych řekl, že ETF jsou dobrá volba pro diversifikaci a snížení rizika. Akcie dávají šanci na vyšší výnosy, ale s větším rizikem. Záleží na tom, co preferuješ.

215 slov
2.2 minut čtení
29. 9. 2023
Jarmila Fučíková
Jarmila Fučíková