Jaké jsou hlavní rozdíly mezi ETF a akciemi?
Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně ty hlavní rozdíly mezi ETF a akciemi. Mám pocit, že hodně lidí investuje do jednotlivých akcií, ale slyšel jsem, že ETF mohou být zajímavou alternativou. Vím, že ETF je něco jako fond, který sleduje nějaký index nebo sektor a zahrnuje různé akcie dohromady, což je pro mě docela matoucí. Jak to teda funguje v praxi? Je pravda, že ETF nabízejí větší diverzifikaci než nákup jednotlivých akcií? A co likvidita? Když chci prodat své ETF, jde to stejně snadno jako s akciemi? Také mě zajímá otázka nákladů – jsou nějaké skryté poplatky u ETF, které bych měl mít na paměti, nebo jsou transparentnější než akcie? A co výkon – mají ETF tendenci mít lepší výnosy než individuální akcie, nebo to závisí na konkrétních podmínkách trhu? Dále bych rád věděl, jestli se v ETF platí nějaké daně jinak než u běžných akcií. Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních investorů, protože chci udělat informované rozhodnutí a nevím, jestli bych měl investovat do ETF nebo raději do jednotlivých akcií. Díky za všechny rady a postřehy!