Kolik investovat do nemovitostí pro pasivní příjem?
Mám takové dilema, které mi nedá spát. Zajímá mě, kolik vlastně bych měl investovat do nemovitostí, pokud chci mít nějaký slušný pasivní příjem. Je mi jasné, že to závisí na spoustě faktorů, jako je lokalita, typ nemovitosti, ale i moje finanční možnosti a cíle. Mám na mysli nejen rezidenční nemovitosti, ale třeba i komerční nebo krátkodobé pronájmy. Když si vezmu v úvahu, kolik peněz potřebuju na to, abych pokryl náklady a ještě nějaké peníze měl na ruku, tak se mi to zdá jako hodně složitá kalkulace. Kolik vlastně stojí dobrá nemovitost? Jaký je minimální rozpočet potřebný pro rozjezd? Je lepší investovat do jedné větší nemovitosti nebo radši rozložit investice do více menších objektů? Představoval bych si, že bych chtěl mít kolem 20 000 až 30 000 měsíčně z pronájmu, ale nevím, jestli je to reálné. A co údržba? Jak moc bych měl počítat s náklady na opravy a podobně? Jak dlouho trvá, než se investice začne vyplácet? Mám se bát toho, že ceny nemovitostí mohou klesnout? Jaké jsou nejlepší strategie pro pasivní příjem z realit? Byl bych rád za jakékoli tipy či rady od těch, kteří už v tom mají zkušenosti.