Charts.cz/Fórum/Kolik investovat do nemovitostí pro pasivní příjem?

Kolik investovat do nemovitostí pro pasivní příjem?

Mám takové dilema, které mi nedá spát. Zajímá mě, kolik vlastně bych měl investovat do nemovitostí, pokud chci mít nějaký slušný pasivní příjem. Je mi jasné, že to závisí na spoustě faktorů, jako je lokalita, typ nemovitosti, ale i moje finanční možnosti a cíle. Mám na mysli nejen rezidenční nemovitosti, ale třeba i komerční nebo krátkodobé pronájmy. Když si vezmu v úvahu, kolik peněz potřebuju na to, abych pokryl náklady a ještě nějaké peníze měl na ruku, tak se mi to zdá jako hodně složitá kalkulace. Kolik vlastně stojí dobrá nemovitost? Jaký je minimální rozpočet potřebný pro rozjezd? Je lepší investovat do jedné větší nemovitosti nebo radši rozložit investice do více menších objektů? Představoval bych si, že bych chtěl mít kolem 20 000 až 30 000 měsíčně z pronájmu, ale nevím, jestli je to reálné. A co údržba? Jak moc bych měl počítat s náklady na opravy a podobně? Jak dlouho trvá, než se investice začne vyplácet? Mám se bát toho, že ceny nemovitostí mohou klesnout? Jaké jsou nejlepší strategie pro pasivní příjem z realit? Byl bych rád za jakékoli tipy či rady od těch, kteří už v tom mají zkušenosti.

191 slov
1.9 minut čtení
30. 1. 2022
Barbora Švábová
Barbora Švábová

Investice do nemovitostí je fakt složitá, ale pokusím se ti to shrnout. Pokud chceš pasivní příjem, tak záleží na lokalitě. Třeba v Praze nebo Brně budeš potřebovat víc než někde na venkově. Cena nemovitostí se liší a dobré byty začínají třeba na 3 milionech a výš. Zvaž, jestli chceš koupit jeden větší byt nebo víc menších, to má své pro a proti. Menší byty můžou mít stabilnější příjem díky víc nájemníkům, ale víc starostí s údržbou.

K tomu pasivnímu příjmu – 20-30k měsíčně je reálné, ale budeš muset investovat slušnou částku. Měj na paměti náklady na opravy a údržbu, doporučuje se počítat tak 1-2% z hodnoty nemovitosti ročně na tyhle věci.

S návratností investice to může trvat pár let, než uvidíš nějaký slušný zisk. O poklesu cen nemovitostí se bát můžeš, trh je dost nevyzpytatelný. Dobrá strategie je diversifikace a možná i investice do komerčních nemovitostí nebo krátkodobých pronájmů (Airbnb), ale tam jsou taky různá rizika.

Celkově si udělej pořádný průzkum, dobře spočítej náklady a třeba se poraď s někým, kdo už má zkušenosti.

172 slov
1.7 minut čtení
17. 4. 2024
Luboš Dunka
Luboš Dunka

Investice do nemovitostí pro pasivní příjem závisí na mnoha faktorech, jako je lokalita, typ nemovitosti a tvoje cíle. Obecně platí, že čím víc investuješ, tím větší příjem můžeš mít, ale začít můžeš i s menšími částkami. Například, pokud chceš mít pasivní příjem kolem 20 000 až 30 000 měsíčně, můžeš potřebovat investici v řádu několika milionů korun, ale záleží na výnosnosti nemovitosti. Dobře vybrané byty v dobrých lokalitách nebo komerční prostory mohou přinést slušný výnos. Osobně bych doporučil diversifikaci investic – raději víc menších nemovitostí než jednu velkou. Údržba a opravy jsou další náklady, které bys měl mít na paměti, doporučuje se počítat s 10-20 % z příjmu na tyto výdaje. Také se může stát, že ceny nemovitostí klesnou, ale dlouhodobě historicky rostou. Zvaž i krátkodobé pronájmy (např. Airbnb), kde můžeš dosáhnout vyšších výnosů. Důležité je udělat si důkladný průzkum a zjistit si co nejvíc informací o trhu, než se rozhodneš investovat.

152 slov
1.5 minut čtení
11. 9. 2024
Milena Kotková
Milena Kotková