Charts.cz/Fórum/Jak si mám rozdělit peníze mezi akcie a kryptoměny?

Jak si mám rozdělit peníze mezi akcie a kryptoměny?

Už nějakou dobu přemýšlím, jak správně investovat své peníze a mám pocit, že se dostávám do zmatku. Slyšel jsem toho tolik o akciích a kryptoměnách, ale teď mě zajímá, jak si vlastně rozdělit finance mezi tyto dvě možnosti. Mám si třeba říct, kolik procent z celkového rozpočtu bych měl dát do akcií a kolik do kryptoměn? Rád bych věděl, zda existují nějaké obecné doporučení nebo strategie, které by mi mohly pomoci. Poslední dobou sleduji trhy a vypadá to, že kryptoměny nabírají na popularitě, ale akcie jsou zase stabilnější a dlouhodoběji osvědčené. Jaký je tedy optimální mix pro začínajícího investora? Měl bych se více soustředit na jednu z těchto oblastí nebo je lepší mít diversifikované portfolio? A co když trh s kryptoměnami začne kolísat? Jak to ovlivní moji investici do akcií? Je lepší investovat jednorázově nebo pravidelně? Díky moc za rady a tipy, opravdu mi to pomůže udělat lepší rozhodnutí!

149 slov
1.5 minut čtení
10. 1. 2023
Barbora Benešová
Barbora Benešová

Je dobrý, že se chceš věnovat investicím. Co se týče rozdělení peněz mezi akcie a kryptoměny, tak to hodně záleží na tvé toleranci k riziku a cílech. Obecně je doporučení pro začátečníky mít třeba 70 % v akciích a 30 % v kryptoměnách, protože akcie obvykle nabízejí větší stabilitu a dlouhodobý růst. Kryptoměny jsou samozřejmě riskantnější, ale potenciálně i výnosnější.

Co se týče volatility kryptoměn, tak to může ovlivnit i akcie, hlavně pokud investuješ do technologických firem nebo těch, co se kryptoměnami zabývají. Diversifikace je fakt důležitá, takže mít kombinaci obojího může být dobrý nápad.

Pokud jde o investování – pravidelný investiční plán (jako DCA – dollar cost averaging) může být lepší než jednorázové investice. Tím zredukuješ riziko špatného načasování trhu. Sleduj trhy, vzdělávej se a neboj se upravit portfolio podle situace. Hodně štěstí!

132 slov
1.3 minut čtení
12. 12. 2024
Luboš Dunka
Luboš Dunka

Tohle je fakt častý dotaz, co se týče investování. Obecně platí, že diverzifikace je klíčová. Můžeš zkusit třeba rozdělení 70/30 nebo 60/40 mezi akciemi a kryptoměnami podle toho, jak moc riskantní jsi schopný být. Akcie jsou většinou stabilnější, ale kryptoměny mají potenciál velkých zisků (ale taky ztrát).

Zkus si udělat nějaký průzkum ohledně firem, do kterých chceš investovat a zjisti, jak se vyvíjí trh s kryptoměnami, protože to může ovlivnit i akcie. Mít portfolio, co zahrnuje obojí, ti může pomoct vyrovnat riziko. Když kryptotrh kolísá, akcie můžou zůstat víc stabilní.

Co se týče investování, pravidelné investice (např. měsíčně) můžou být lepší než jednorázové, protože průměruješ náklady a zmírňuješ riziko velkých výkyvů na trhu. Takže se neboj experimentovat a drž se nějakého plánu! Hlavně buď trpělivý a sleduj, co děláš.

128 slov
1.3 minut čtení
19. 11. 2024
Oldřich Vítek
Oldřich Vítek