Charts.cz/Fórum/Kde se investuje nejlíp s ETF, v Evropě nebo USA?

Kde se investuje nejlíp s ETF, v Evropě nebo USA?

Investice do ETF se stávají stále populárnějšími, a proto by mě zajímalo, kde je vlastně lepší investovat. Mám na mysli hlavně porovnání trhu v Evropě a v USA. V USA je spousta známých a zavedených ETF fondů, které nabízejí široké spektrum možností, od technologických akcií po sektory jako energie nebo zdraví. Je tam také silná regulace a větší likvidita. Ale co Evropa? Tam se také objevují zajímavé možnosti, ale nevím, jak se to celé porovnává. Jaké ETF fondy jsou v Evropě populární a vyplatí se do nich investovat? Které regiony jsou lepší z pohledu růstu a výnosů? A co třeba daňové aspekty nebo poplatky spojené s obchodováním? Myslíte si, že je lepší mít diverzifikaci v amerických ETF nebo vsadit na evropské trhy? Jaké máte zkušenosti s těmito investicemi? Rád bych znal názory ostatních, protože chci učinit informované rozhodnutí ohledně svých investičních strategií. Díky za vaše tipy!

146 slov
1.5 minut čtení
31. 7. 2021
Ladislav Bureš
Ladislav Bureš

Když to vezmu z pohledu investování do ETF, tak USA mají víc možností, to je jasný. Je tam víc fondů a větší likvidita, jak píšeš. Můžeš si vybrat z různých sektorů a typů ETF, což je super pro diverzifikaci. Na druhou stranu Evropa má taky svoje výhody. Například je tu pár zajímavých ETF na evropské akcie nebo sektory, jako jsou obnovitelné zdroje nebo technologie. Ale co se týče poplatků a zdanění, tak to může být horší v Evropě. Často se platí vyšší daně na dividendy a poplatky za obchodování můžou být taky vyšší než v USA. Z pohledu růstu a výnosů, USA v posledních letech vedou, ale Evropa se snaží dohnat, takže to chce sledovat. Já osobně bych šel do kombinace - něco na USA a něco na Evropu. To dává smysl pro diversifikaci. Měj na paměti i měnové riziko, pokud investuješ do ETF mimo euro. Ať se daří!

149 slov
1.5 minut čtení
31. 7. 2021
Lucie Malečková
Lucie Malečková

Jasně, to je dobrá otázka. S ETF to máš pravdu, v USA je fakt větší výběr, likvidita a i ty poplatky bývají většinou nižší. Mají tam známé fondy jako SPDR nebo Vanguard, co jsou prostě spolehlivý. Co se týče Evropy, tak tady taky najdeš zajímavý ETF, ale neni to úplně tak rozvinutý jak v Americe. V Evropě se hodně mluví o MSCI World nebo Euro Stoxx 50, ale fakt záleží na tom, co chceš mít v portfoliu.

Ohledně růstu a výnosů, historicky USA prostě vedou, ale Evropa má svoje příležitosti. No a daně – tam je to složitější. V některých zemích můžeš mít lepší podmínky pro investice do evropských ETF než do amerických. Poplatky za trading – tady bych se kouknul na konkrétní brokery, protože to dost kolísá.

Pokud chceš diversifikaci, tak možná smíchat obojí? Kombinace amerických a evropských ETF ti může pomoct rozložit riziko. Já osobně mám pár amerických a pár evropských a zatím to funguje. Ale rozhodně si udělej vlastní průzkum a zjisti, co ti vyhovuje. Každý má jinou strategii.

171 slov
1.7 minut čtení
12. 12. 2021
Stanislav Macek
Stanislav Macek