Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní výhody ETF fondů oproti akciím?

Jaké jsou hlavní výhody ETF fondů oproti akciím?

Zajímalo by mě, jaké jsou faktické výhody investování do ETF fondů ve srovnání s nákupem jednotlivých akcií. Slyšel jsem, že ETF mohou být méně rizikové a že nabízejí určité výhody ohledně diverzifikace, ale nejsem si jistý, co to přesně znamená v praxi. Mám na mysli jako třeba, jestli je pravda, že s ETF mohu investovat do celého trhu nebo sektoru najednou, což by mohlo snížit riziko spojené s investováním do jedné akcie. A co poplatky? Slyšel jsem, že správa ETF může být levnější než aktivní správa podílových fondů, ale jak to vlastně porovnat s náklady na obchodování jednotlivých akcií? Další věc, co mě zajímá, je likvidita. Jsou ETF lépe likvidní než akcie? A jak je to s daněmi? Vím, že u ETF existují určité daňové výhody, ale nemám přesné informace o tom, jak se to liší od klasického nakupování akcií. Rád bych slyšel zkušenosti ostatních a jejich názory na tohle téma. Jak jste se rozhodovali vy mezi těmito dvěma možnostmi a co vám přišlo jako klíčové při výběru? Děkuju za každou radu.

172 slov
1.7 minut čtení
17. 12. 2024
Oldřich Jiránek
Oldřich Jiránek

ETF fondy mají spoustu výhod oproti jednotlivým akciím. První věc, co stojí za zmínku, je diverzifikace. Když investuješ do ETF, vlastně si kupuješ kousek mnoha různých akcií najednou, což ti pomáhá rozložit riziko. Pokud jedna akcie padne, ostatní ji mohou vyrovnat. U jednotlivých akcií to takhle nefunguje, tam jsi na milost a nemilost té jedné firmě.

Další věc je nákladovost. ETF bývají levnější než aktivně spravované podílové fondy, i když poplatky za obchodování s akciemi se můžou lišit. Obecně platí, že držení ETF ti ušetří na dlouhodobých nákladech, zatímco při častém obchodování s akciemi můžeš platit víc.

Likvidita je taky důležitá. ETF se obchodují na burze jako akcie, takže je můžeš kdykoliv koupit nebo prodat během obchodních hodin. U některých méně likvidních akcií můžeš mít problém najít kupce nebo prodávajícího.

Pokud jde o daně, ETF mají výhodu v tom, že mohou být daňově efektivnější než tradiční podílové fondy kvůli způsobu, jakým se spravují. Méně často generují kapitálové zisky, což znamená méně daní pro tebe, když se rozhodneš prodat.

Osobně jsem začal s ETF právě kvůli těmto výhodám a zatím jsem spokojený. Vybíral jsem spíš podle toho, co chci mít v portfoliu a snažil jsem se dívat na náklady a výnosy v dlouhém horizontu.

199 slov
2 minut čtení
27. 1. 2025
Antonín Mach
Antonín Mach

Investování do ETF má fakt několik výhod. První z nich je diversifikace – místo abys nakupoval jednotlivé akcie, koupíš jeden ETF a tím vlastně investuješ do celého sektoru nebo indexu. To ti může hodně pomoct snížit riziko, protože když jedna akcie klesne, ostatní v tom ETF ji mohou vyvážit. Další věc jsou poplatky. Obecně je správa ETF levnější než u aktivních podílových fondů, což je fajn, ale musíš brát v potaz i náklady na obchodování jednotlivých akcií. Některé brokery mají nízké poplatky za ETF, takže to může být výhodnější, pokud plánuješ častěji obchodovat.

Co se týče likvidity – většinou jsou ETF dost likvidní, ale záleží na konkrétním fondu a trhu. U běžných velkých ETF jako SPY to nebývá problém, u méně známých to může být horší. A daně? U ETF můžeš mít určité daňové výhody, protože pokud je fond dobře spravovaný, může se vyhnout některým daním díky mechanismu rozložení zisků, ale stejně je dobré se na to podívat blíž podle tvé situace.

Osobně jsem se rozhodoval mezi akciemi a ETF podle toho, jak moc chci mít rozložené riziko a kolik času chci investování věnovat. Když chceš mít klidnější investice s menším rizikem a bez neustálého sledování trhu, ETF mi přišlo jako lepší volba.

203 slov
2 minut čtení
29. 1. 2025
Jaroslava Jirásková
Jaroslava Jirásková