Charts.cz/Fórum/Investice do ETF nebo jednotlivých akcií? Co je lepší?

Investice do ETF nebo jednotlivých akcií? Co je lepší?

Zajímá mě, co byste doporučili, pokud jde o investování. Hlavně jestli je lepší investovat do ETF nebo kupovat jednotlivé akcie. Jako začátečníka mě to dost mate, protože slyším různé názory. Někdo říká, že ETF jsou super, protože rozkládají riziko a jsou méně volatilní. Na druhou stranu, zase slyším, že vlastnictví jednotlivých akcií může přinést větší zisk, pokud se trefím do správných firem. Jak to vlastně je? Měl bych se snažit vybrat pár akcií, které se mi líbí a věřit v jejich růst, nebo se raději spolehnout na ETF a mít klidnější spánek, i když možná s menšími výnosy? A co třeba poplatky? I to hraje roli, ne? Jaké máte zkušenosti s oběma způsoby investování? Jaký byste doporučili začátečníkovi jako já? Jaké výhody a nevýhody vidíte u každého z těchto přístupů? Děkuji za vaše názory.

134 slov
1.3 minut čtení
22. 12. 2024
Denisa Kalousová
Denisa Kalousová

Na tohle téma je spousta názorů, ale záleží na tvých cílech a toleranci k riziku. ETF jsou fajn, protože rozkládají riziko přes víc akcií, takže když nějaká akcie spadne, nemusí tě to tolik zasáhnout. Můžeš mít klidnější spánek, jak říkáš. Navíc poplatky u ETF bývají nižší než když kupuješ jednotlivý akcie, hlavně u brokerských služeb.

Na druhou stranu, kupování jednotlivých akcií může být víc vzrušující a potenciálně ziskovější, pokud najdeš správný firmy. Ale je tam víc rizika – jedna špatná investice ti může dost zamávat s portfoliem. K tomu se musíš fakt umět orientovat v trhu a dělat pořádnej výzkum.

Pokud jsi začátečník, doporučil bych začít s ETF. Můžeš se naučit základy investování bez přílišného stresu a pak možná časem přejít na jednotlivý akcie, až se budeš cítit jistější. Takže za mě: pro začátek ETF, ale určitě nezapomeň sledovat trh a učit se dál. Dobře si promysli i poplatky, protože ty můžou ovlivnit tvůj výnos.

153 slov
1.5 minut čtení
28. 1. 2025
Pavel Holuša
Pavel Holuša

Investice do ETF nebo jednotlivých akcií? No, záleží na tom, co chceš. ETF jsou super pro začátečníky, protože rozkládají riziko a ty se nemusíš strachovat o to, jestli ti jedna akcie spadne. Když investuješ do jednoho ETF, tak vlastně investuješ do mnoha firem najednou, což je fajn. Méně stresu a větší klid. Ale jasně, výnosy můžou být nižší než když se trefíš do akcie, co raketově poroste.

Pokud máš třeba rád nějakou firmu a věříš v její budoucnost, tak koupit pár jejích akcií může přinést větší zisk, ale taky větší riziko. Poplatky jsou další věc – ETF obvykle mívají nižší poplatky než když kupuješ akcie jednotlivě, ale i tak se vyplatí si to pohlídat.

Můj tip? Jako začátečník bych šel do ETF na začátek. Uvidíš, jak to funguje a pak můžeš experimentovat s jednotlivými akciemi. Rozhodně je dobré mít rozdělené investice, abys nebyl příliš závislý na jedné firmě.

148 slov
1.5 minut čtení
11. 1. 2025
Šárka Mašková
Šárka Mašková