Charts.cz/Fórum/Musím platit daně, když prodávám NFT?

Musím platit daně, když prodávám NFT?

Zdravím všechny, mám dotaz ohledně daní a NFT. Nedávno jsem se začal zajímat o svět digitálních umění a rozhodl jsem se prodat pár svých NFT, která jsem vytvořil. Samozřejmě jsem slyšel spoustu různých názorů, ale pořád mám v hlavě velký zmatek ohledně toho, jestli budu muset platit nějaké daně z těchto prodejů. Je to přece jen nová oblast a já nevím, jak to celé funguje.

Zajímalo by mě, zda se na prodej NFT dívá daňový úřad stejně jako na prodej běžných uměleckých děl nebo třeba akcií. Mám obavy, že bych mohl udělat chybu a nějaké daně zapomenout zaplatit. Také by mě zajímalo, jak se to počítá, pokud prodám NFT za kryptoměnu. Je to komplikovanější než prodej za fiat měnu?

A co když investuji do NFT a prodám je s přírůstkem? Jakým způsobem se to odráží na mém daňovém přiznání? Musím vést nějakou evidenci o tom, kolik jsem za jednotlivá NFT zaplatil a za kolik je prodal? A co když nakupuji a prodávám pravidelně? To už vypadá jako podnikání, nebo ne? Jak na to kouká stát?

Budu rád za jakékoliv informace nebo odkazy na zdroje, kde bych se mohl dozvědět víc. Díky moc!

189 slov
1.9 minut čtení
29. 12. 2023
Stanislav Janda
Stanislav Janda

Na prodej NFT se dívá daňový úřad podobně jako na jiné formy prodeje, třeba uměleckých děl. Když prodáš NFT, měl bys z toho zdanit zisk, což znamená, že pokud je prodáš za víc, než jsi je koupil nebo vytvořil, tak se ten rozdíl počítá jako příjem. Pokud prodáváš za kryptoměnu, tak to může být trochu složitější, protože hodnota krypta se může měnit a ty můžeš mít příjmy v různých obdobích. Měl bys si určitě vést evidenci o tom, kolik jsi zaplatil a za kolik prodal, protože to ti usnadní vyplnění daňového přiznání.

Pokud pravidelně kupuješ a prodáváš NFT, může to vypadat jako podnikání a stát by na to mohl koukat jinak, takže bys měl získat radu od odborníka na daně. Je dobré mít jasno v tom, jaké daně platíš a jestli vůbec něco dlužíš. Hlavně se nenech zmást tím, že je to nová oblast. Radši si zjisti informace a buď připraven na to, co tě čeká.

155 slov
1.6 minut čtení
1. 10. 2022
Jarmila Žemličková
Jarmila Žemličková

Když prodáváš NFT, tak ano, pravděpodobně budeš muset platit daně. Většina zemí to vidí jako prodej majetku, což znamená, že zisk z prodeje se daní podobně jako u běžných uměleckých děl nebo akcií. Pokud prodáš NFT za kryptoměnu, tak je to vlastně stejné jako kdybys ho prodal za fiat měnu – prostě se to vezme jako transakce a zisk se počítá na základě ceny, za kterou jsi to koupil a prodal. Takže jo, musíš mít přehled o tom, kolik jsi do toho investoval a za kolik jsi to prodal.

Když investuješ a prodáváš pravidelně, může to vypadat jako podnikání, takže bys mohl spadat pod jiný režim danění. Měli bys mít nějakou evidenci o nákupech a prodejích, abys to pak mohl správně uvést do daňového přiznání. Doporučuji se podívat na weby zaměřené na daně v tvé zemi nebo oslovit daňového poradce, protože jak říkáš, je to nová oblast a pravidla se můžou lišit. Takže radši zjistit víc než udělat chybu.

159 slov
1.6 minut čtení
4. 12. 2024
Marek Dubský
Marek Dubský