Musím platit daně, když prodávám NFT?
Zdravím všechny, mám dotaz ohledně daní a NFT. Nedávno jsem se začal zajímat o svět digitálních umění a rozhodl jsem se prodat pár svých NFT, která jsem vytvořil. Samozřejmě jsem slyšel spoustu různých názorů, ale pořád mám v hlavě velký zmatek ohledně toho, jestli budu muset platit nějaké daně z těchto prodejů. Je to přece jen nová oblast a já nevím, jak to celé funguje.
Zajímalo by mě, zda se na prodej NFT dívá daňový úřad stejně jako na prodej běžných uměleckých děl nebo třeba akcií. Mám obavy, že bych mohl udělat chybu a nějaké daně zapomenout zaplatit. Také by mě zajímalo, jak se to počítá, pokud prodám NFT za kryptoměnu. Je to komplikovanější než prodej za fiat měnu?
A co když investuji do NFT a prodám je s přírůstkem? Jakým způsobem se to odráží na mém daňovém přiznání? Musím vést nějakou evidenci o tom, kolik jsem za jednotlivá NFT zaplatil a za kolik je prodal? A co když nakupuji a prodávám pravidelně? To už vypadá jako podnikání, nebo ne? Jak na to kouká stát?
Budu rád za jakékoliv informace nebo odkazy na zdroje, kde bych se mohl dozvědět víc. Díky moc!