Charts.cz/Fórum/Jaké jsou právní rizika při nákupu NFT?

Jaké jsou právní rizika při nákupu NFT?

Když se rozhodnu investovat do NFT, zajímá mě, jaká právní rizika s tím mohou být spojena. Slyšel jsem, že je to docela nový trh, takže se v tom všechno může rychle měnit a já se bojím, že bych mohl narazit na problémy. Co když si koupím NFT, které není právně chráněné nebo je dokonce zfalšované? Jak se to dá zjistit? A co když někdo jiný tvrdí, že má práva na stejné dílo? Jak to funguje s autorskými právy u digitálního umění a dalších formátů? Mám strach, že bych mohl přijít o peníze nebo dostat nějaké právní problémy. Taky by mě zajímalo, jestli jsou nějaké konkrétní zákony nebo regulace, které se vztahují na NFT v Česku nebo v Evropě obecně. Vím, že kryptoměny mají své vlastní rizika, ale co tyto tokeny? Jaká je šance, že se dostanu do problémů s úřady nebo s tvůrcem NFT? Není to celé tak trochu divoký západ? Můžete mi prosím přiblížit, na co si mám dát pozor, abych se vyhnul případným komplikacím? Díky moc za vaše rady.

171 slov
1.7 minut čtení
25. 7. 2021
Daniela Kolmanová
Daniela Kolmanová

Právní rizika při nákupu NFT jsou fakt reálná, to si dej bacha. Tady je pár věcí, co bys měl mít na paměti. Zaprvé, ověř si, že ten NFT je skutečně originál a není zfalšovaný. Většinou to jde zjistit podle toho, kdo je tvůrce a jaký má reputaci. Pokud prodáváš něco, co porušuje autorská práva, můžeš mít problémy. Takže důležité je zkontrolovat, že máš práva k tomu dílu, co kupuješ. Jinak se ti může stát, že někdo jiný přijde a bude tvrdit, že je majitel a ty pak můžeš mít zákonné problémy.

Co se týče regulací v Česku nebo Evropě, tak to zatím není úplně jasné a může se to měnit – jako v divokém západu. Zatím to hodně závisí na tom, jaké máš smluvní podmínky s tím tvůrcem nebo platformou. Můžeš mít štěstí a nenarazit na nějaké potíže, ale vždycky je dobrý mít na paměti možnost ztráty peněz nebo právních komplikací. Takže raději si všechno pořádně prověřuj před tím, než uděláš nákup.

162 slov
1.6 minut čtení
28. 1. 2022
Lukáš Maleček
Lukáš Maleček

Takže, když jde o nákup NFT, právní rizika jsou fakt na místě. Je to nový trh, takže tam není moc jasno. Když si koupíš NFT, můžeš mít problém s tím, že vlastně nezískáš autorská práva k dílu, což je častý omyl. Tohle je důležitý - NFT ti dává vlastnictví tokenu, ale ne nutně práva na samotné dílo. Může se stát, že někdo jiný má stejná práva nebo dokonce původní tvůrce se rozhodne, že ti to nepřenechá. Je dobrý si vždycky zkontrolovat, kdo je autor a jestli je to všechno OK. Zfalšovaná NFT jsou taky problém - neexistuje moc regulací, které by to hlídaly. Tady si dej pozor na platformy, kde nakupuješ. V Česku ani v EU zatím nejsou jasný zákony přímo na NFT, ale nějaké obecné regulace ohledně ochrany spotřebitele a finančního trhu by se mohly uplatnit. Určitě sleduj, co se děje na trhu a jaké jsou novinky v legislativě. A jo, je to trochu jako divoký západ – buď opatrný a radši si vše před koupí důkladně ověřuj.

169 slov
1.7 minut čtení
24. 4. 2022
Jaroslav Vaníček
Jaroslav Vaníček