Charts.cz/Fórum/Jak poznat, že ceny nemovitostí začínají být moc vysoké?

Jak poznat, že ceny nemovitostí začínají být moc vysoké?

Přemýšlím o investici do nemovitosti, ale mám obavy, že ceny jsou už na vrcholu a může to být risk. Jak se vlastně pozná, že ceny nemovitostí začínají být moc vysoké? Když sleduji trh, zdá se mi, že ceny rostou jak na houpačce a já nevím, jestli to je normální nebo jestli už jsme v bublině. Mám pocit, že to, co dřív stálo rozumné peníze, se teď prodává za absurdní částky. Jaké faktory bych měl brát v úvahu? Je dobré sledovat nabídku a poptávku nebo se dívat na nějaké ekonomické ukazatele? Co třeba průměrné ceny v dané oblasti a jak dlouho trvá prodej nemovitostí? Zajímalo by mě i to, jestli se mají brát v potaz hypotéky a úrokové sazby, protože to může mít vliv na to, kolik lidí si může dovolit investovat. Jak poznat, kdy je trh přehřátý a kdy je lepší počkat? A co historie cen v dané lokalitě? Může mi to nějak napovědět o tom, kudy se ceny budou ubírat dál? Děkuju za rady!

165 slov
1.7 minut čtení
24. 4. 2021
Dana Pernicová
Dana Pernicová

Myslím, že je dobré se dívat na pár věcí, když chceš poznat, jestli jsou ceny nemovitostí moc vysoké. Za prvé, sleduj nabídku a poptávku – pokud se nemovitosti prodávají rychle a za ceny, které jsou výrazně nad průměrem, může to být varovný signál. Taky koukni na to, jak dlouho trvá prodej. Když se nemovitosti prodávají hned, může to znamenat, že je trh přehřátý.

Pak je fajn sledovat průměrné ceny v lokalitě a porovnat je s historií – pokud ceny šly rapidně nahoru za krátkou dobu, může to být bublina. Nezapomeň na úrokové sazby hypoték – pokud rostou, může to snížit poptávku, což by mohlo tlačit ceny dolů.

Všeobecně si dej pozor na ekonomické ukazatele jako inflaci, nezaměstnanost a růst mezd. Když lidé nemají peníze na investice nebo se obávají budoucnosti, ceny často klesnou. Takže jo, sleduj tyto faktory a když ti něco nesedí nebo ti přijde, že to už je moc, možná je lepší počkat a nekupovat hned.

157 slov
1.6 minut čtení
3. 2. 2024
Vojtěch Koudelka
Vojtěch Koudelka

Ceny nemovitostí se fakticky dají sledovat podle několika indikátorů. Prvně, sleduj trend cen v posledních letech v dané oblasti. Pokud vidíš, že ceny raketově rostou a překračují dlouhodobý průměr, může to být varovný signál. Zároveň je dobrý podívat se na dobu, jak dlouho trvá prodej nemovitostí. Když jsou nemovitosti na trhu víc než obvykle, může to znamenat, že poptávka ochabuje.

Hypotéky a úrokové sazby taky hrají velkou roli. Pokud úrokové sazby rostou, méně lidí si může dovolit koupit nemovitost, což může na trh tlačit ceny dolů. Také sleduj nabídku vs poptávku – když je nabídka vysoká a poptávka klesá, je to jasný znak, že ceny můžou klesnout.

Historie cen v lokalitě ti taky může napovědět. Pokud ceny často skáčou nahoru a dolů, tak bacha na to – můžeš narazit na bublinu. Zkrátka, jestli vidíš, že ceny jsou daleko od reálných hodnot a lidi mají problém prodávat nebo kupovat, může být rozumné počkat a nedělat unáhlené rozhodnutí.

154 slov
1.5 minut čtení
28. 3. 2024
Pavel Holuša
Pavel Holuša