Jak si porovnat poplatky různých ETF před investováním?
Když se rozhodnu investovat do ETF, vždycky mě zajímá, jak si mám porovnat poplatky těch různých fondů. Vím, že existují různé typy poplatků, jako jsou správcovské poplatky, náklady na transakce a případně i další skryté náklady. Jak vůbec zjistit, které ETF mají nejnižší náklady? Mám se dívat jen na procentuální výši správcovského poplatku, nebo je dobré brát v potaz i výkonnost fondu a jeho volatilitu? Co všechno bych měl zahrnout do svých úvah při porovnávání různých ETF? Existují nějaké online nástroje nebo kalkulačky, které by mi mohly pomoci v této analýze? A co třeba rozdíly mezi aktivně spravovanými a pasivními ETF – ovlivňuje to způsob srovnání? Jak důležité je sledovat i historické výkony fondů, když chci zhodnotit jejich efektivnost? Zajímalo by mě i to, jestli je lepší soustředit se na fondy s nízkými náklady, nebo je také důležité zohlednit strategii investice a sektory trhu, do kterých ETF investují. Jaké máte zkušenosti vy s porovnáváním poplatků u ETF a na co bych měl dávat pozor?