Jaké jsou hlavní náklady při investování do ETF?
Když se člověk rozhodne investovat do ETF, tak je plný nadšení a očekávání. Ale co když najednou zjistí, že to není úplně tak jednoduché? Mám pocit, že bych měl mít na paměti více věcí, než jenom cenu akcií v ETF. Jaké jsou tedy hlavní náklady, které bych měl zohlednit při investování do ETF? Myslím tím nejenom poplatky spojené s nákupem a prodejem akcií, ale i další věci jako jsou správní poplatky fondů nebo třeba náklady na údržbu účtu u brokera. Co všechno mi může snížit výnosy z investic do ETF? A co třeba daně? Je něco, co bych měl vědět předtím, než do toho skočím? Dále mě zajímá, jestli jsou nějaké skryté náklady, o kterých se moc nemluví. Jak to vlastně funguje s těmi dividendami? Odkud se berou a jak to ovlivňuje náklady na investici? A co když si vyberu ETF zaměřené na konkrétní sektor nebo region? Platí tam stejné podmínky jako u běžných ETF nebo se něco liší? Chtěl bych mít jasnější představu o tom, jak si správně nastavit rozpočet na investice do ETF a co všechno si musím hlídat. Bude fajn slyšet názory od těch, kteří už nějakou zkušenost mají.