Charts.cz/Fórum/Kdy rebalancovat investiční portfolio?

Kdy rebalancovat investiční portfolio?

Přemýšlím o tom, jak často bych měl rebalancovat své investiční portfolio. Je to zřejmě důležitý krok, abych udržel rovnováhu mezi různými aktivy a minimalizoval rizika. Ale jak poznám, kdy je ten správný čas na to udělat změny? Mám sledovat trh a jeho výkyvy, nebo se spolehnout na nějaký konkrétní časový rámec, třeba jednou za půl roku nebo rok? Co když některé investice začnou výrazně růst, zatímco jiné klesají? Jak to ovlivňuje moji celkovou strategii a cíle? A co když mám v portfoliu kryptoměny a akcie – platí pro ně stejná pravidla jako pro tradiční investice? Zajímalo by mě také, jestli je dobré rebalancovat i v případě, že jsem stále daleko od svých cílů. Jak si vlastně správně nastavit parametry pro rebalancování? Není to všechno jen zbytečné komplikování? Kdo mi může doporučit nějaké osvědčené postupy nebo strategie, jak to celé uchopit? Rád bych slyšel názory těch z vás, kteří už máte nějaké zkušenosti s tímto procesem.

155 slov
1.6 minut čtení
4. 11. 2020
Simona Hradilová
Simona Hradilová

Není to úplně jednoduché, ale většina lidí doporučuje rebalancovat aspoň jednou za rok. Můžeš to ale i sledovat podle toho, jak moc ti jednotlivý podíly v portfoliu utečou od tvého cílového rozložení. Například když nějaká investice vyroste na víc než 5-10 % od tvého cíle, je dobrý čas na rebalancování. Je pravda, že když máš kryptoměny a akcie, tak jejich volatilita může znamenat častější zásahy. Když se trh hýbe, můžeš být v pokušení reagovat, ale snaž se dodržovat plán a nepanikařit. Pokud jsi daleko od svých cílů, můžeš rebalancovat, ale měj na paměti, že bys měl mít jasnou strategii, co chceš dosáhnout. Někdo říká, že je lepší mít pravidelný plán než se snažit odhadnout trh. Myslím, že rebalancování není zbytečné komplikování, spíš je to způsob, jak si udržet kontrolu nad rizikem a výkonností portfolia.

134 slov
1.3 minut čtení
18. 8. 2022
Elena Holušová
Elena Holušová

Rebalancovat portfolio je fajn, ale záleží hodně na tom, jaký máš investiční horizont a cíle. Obecně se doporučuje rebalancovat jednou za rok nebo když se poměr aktiv odchýlí od tvých původních nastavení o nějaké procento (např. 5%). Když máš akcie a kryptoměny, tak na ně platí trošku jiná pravidla, protože volatilita u kryptoměn je mnohem vyšší. Sledování trhu je důležité, ale nebuď přehnaně hysterickej kvůli každému výkyvu. Pokud některé investice raketově rostou, tak je jasný, že bys měl zvážit prodej částí a přerozdělit to do slabších aktiv. I když jsi daleko od cílů, rebalancování ti může pomoct udržet riziko na uzdě a vyhnout se tomu, že ti jedno aktivum úplně převáží portfolio. Osobně bych doporučil mít nějakou jednoduchou strategii a držet se jí, místo neustálého přepínání podle nálady nebo krátkodobých výkyvů. Klidně si najdi nějaké osvědčené postupy od investorů, co už mají něco za sebou.

145 slov
1.5 minut čtení
8. 7. 2023
Emil Toman
Emil Toman