Charts.cz/Fórum/Hledám doporučení na ETF v oblasti obnovitelných zdrojů energie

Hledám doporučení na ETF v oblasti obnovitelných zdrojů energie

Zdravím všechny, poslední dobou se hodně zajímám o investice do obnovitelných zdrojů energie. Je to téma, které mě opravdu fascinuje a myslím si, že je to směr, kterým bychom se měli ubírat, pokud chceme zachovat naši planetu pro budoucí generace. Navíc jsem slyšel spoustu pozitivních věcí o tom, jak se trh s obnovitelnými energiemi rozrůstá a jaké příležitosti to může přinést pro investory. Proto bych se chtěl zeptat, jestli byste mi mohli doporučit nějaké konkrétní ETF, které se zaměřují právě na tento segment trhu. Zajímalo by mě také, jaká je jejich výkonnost v posledních letech a jestli mají nějaké zajímavé dividendy. Není mi úplně jasné, jak vybírat mezi různými fondy a co všechno bych měl brát v úvahu. Chtěl bych investovat s rozumem a neudělat nějakou chybu, když už do toho chci jít. Jaké ETF byste doporučili pro někoho, kdo je v tomto tématu nováček? A co si myslíte o dlouhodobém potenciálu těchto investic? Díky moc za vaše názory a rady!

161 slov
1.6 minut čtení
1. 7. 2022
Jindřich Musil
Jindřich Musil

Jo, obnovitelné zdroje jsou teď hodně aktuální. Mě osobně zaujalo ETF jako iShares Global Clean Energy ETF (ICLN) nebo Invesco Solar ETF (TAN). ICLN má široké zastoupení firem z různých segmentů obnovitelné energie. Co se týče výkonnosti, tak v posledních letech to šlo nahoru, ale samozřejmě to kolísá podle trhu. Dividendy u těchto fondů nebývají extra vysoké, spíš se zaměřují na růst. Při výběru ETF se koukej na náklady, objem obchodování a to, jaké firmy tam jsou zahrnuté. Dlouhodobě to vypadá slibně, protože poptávka po čisté energii poroste. Budeš muset sledovat trendy a novinky v oboru, ale určitě to stojí za to.

102 slov
1 minut čtení
29. 11. 2024
Eliška Havlíčková
Eliška Havlíčková

když se díváš na ETF v oblasti obnovitelné energie, tak doporučuji zkusit třeba iShares Global Clean Energy ETF (ICLN). Ten má poměrně dobrou diverzifikaci a zaměřuje se na společnosti, které se věnují solárnímu a větrnému sektoru. Taky je tu Invesco Solar ETF (TAN), což je více specializovaný fond zaměřený na solární energii a má solidní výkonnost. Pokud tě zajímají dividendy, tak bys mohl kouknout na First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund (QCLN), ten občas něco vyplácí. Výkonnost těchto fondů byla v posledních letech slušná, ale jako vždycky je dobrý si udělat vlastní průzkum. Myslím, že dlouhodobě mají tyhle investice potenciál, protože poptávka po obnovitelných zdrojích roste. Takže určitě se nebát do toho jít, ale buď opatrný a nezapomeň diversifikovat.

122 slov
1.2 minut čtení
1. 4. 2024
Kristýna Šebestová
Kristýna Šebestová