Charts.cz/Fórum/Jaké akcie obnovitelných zdrojů energie se teď vyplatí koupit?

Jaké akcie obnovitelných zdrojů energie se teď vyplatí koupit?

Zajímalo by mě, jaké akcie v oblasti obnovitelných zdrojů energie jsou teď na vzestupu a které by mohly být dobrou investicí. Je jich teď spousta a já se v tom nevyznám. Jaký je váš názor na společnosti zabývající se solárními panely, větrnými turbínami nebo třeba biomasou? Myslíte si, že je rozumné investovat do těchto akcií v současné době, nebo byste doporučili počkat? Slyšel jsem, že zelené technologie jsou budoucností, ale jak konkrétně zjistit, které firmy mají skutečně potenciál? Co říkáte na aktuální trendy v oblasti udržitelnosti a jak to ovlivňuje hodnotu akcií těchto firem? Jaké ukazatele bych měl sledovat, abych se rozhodl správně? A co třeba ETF zaměřená na obnovitelné zdroje, má to smysl? Zkrátka, pokud máte nějaké tipy nebo rady ohledně investování do akcií zaměřených na obnovitelné zdroje energie, budu vděčný za každou informaci. Děkuji.

136 slov
1.4 minut čtení
26. 5. 2023
Jaroslav Odehnal
Jaroslav Odehnal

Tak jo, co se týče akcií obnovitelných zdrojů, teďka je to celkem zajímavý téma. Solární panely a větrné turbíny jsou určitě na vzestupu, to vidíš i podle trendů. Firmy jako First Solar nebo Vestas Wind mají dobrý renomé a jejich akcie by mohly mít potenciál. Co se týče biomasových projektů, tam to chce trochu víc prozkoumat, ale firmy jako Enviva jsou na tom taky zajímavě.

Zelený technologie jsou fakt budoucnost, ale je dobrý se dívat na konkrétní čísla. Sleduj jejich zisky, růstové trendy a jak reagují na ESG (environmentální, sociální a správy) kritéria. Taky koukni na spolupráce s vládou, protože dotace do obnovitelných zdrojů můžou hodně ovlivnit hodnotu akcií.

ETFky zaměřený na obnovitelky mají smysl, protože ti to rozloží riziko napříč několika firmama. Např. iShares Global Clean Energy ETF je jedna z možností. Ale vždycky si udělej vlastní průzkum a nespoléhej jen na trendy nebo doporučení. Zjisti si víc o firmách a jejich projektech, případně si přečti nějaký analýzy. Hodně štěstí!

159 slov
1.6 minut čtení
30. 6. 2023
Patrik Kadlec
Patrik Kadlec

Teďka je fakt zajímavé období pro investice do obnovitelných zdrojů. Mě osobně zaujaly akcie firem jako je NextEra Energy, co mají hodně v solárních a větrných projektech. Taky bych doporučil kouknout na Enphase Energy – ti dělají skvělý solární technologie. Větrná energie má taky své hráče jako Siemens Gamesa nebo Vestas, co by mohly mít potenciál.

Pokud jde o biomasu, tak tam je to asi trochu riskantnější, ale některé menší firmy se zdají být slibné. Zelené technologie teď frčí, takže je to dobrý směr. Sleduj trendy v legislativě, dotacích a poptávce po čisté energii, to může hodně ovlivnit hodnotu akcií.

A pokud se ti nechce vybírat jednotlivé akcie, ETF na obnovitelné zdroje může bejt fajn volba. Máš tím víc diverzifikaci a nemusíš se starat o konkrétní firmy. Prostě si dej pozor na poplatky a výkonnost těch ETF. Celkově bych říkal, že teďka investovat do obnovitelných zdrojů má smysl, ale vždycky si udělej vlastní průzkum a zvažuj rizika.

156 slov
1.6 minut čtení
22. 10. 2023
Milan Konečný
Milan Konečný