Charts.cz/Fórum/Co mohu udělat, kdybych měl dluhopisy a úroky rostou?

Co mohu udělat, kdybych měl dluhopisy a úroky rostou?

V poslední době mě trápí otázka ohledně mých investic do dluhopisů, zejména teď, když se úrokové sazby začínají zvyšovat. Slyšel jsem, že když úroky rostou, hodnota dluhopisů může klesat, což mě dost znepokojuje. Mám několik státních a korporátních dluhopisů, které jsem koupil před nějakou dobou, a teď se obávám, že by to mohlo ovlivnit moje celkové portfolio. Zajímalo by mě, jaké mám možnosti? Mohu je prodat a reinvestovat do něčeho jiného? Nebo bych měl počkat, až se situace uklidní a úroky zase klesnou? Jaké jsou rizika spojená s těmito rozhodnutími? Možná by mi pomohlo konzultovat to s někým zkušenějším v oblasti financí. Je lepší mít diverzifikované portfolio a investovat i do jiných aktiv jako jsou akcie nebo nemovitosti? Jaký vliv má růst úrokových sazeb na pasivní příjem z různých investic? Odpovědi na tyto otázky by mi mohly pomoci lépe pochopit, co dělat dál ve světě financí. Doufám, že ostatní mají podobné zkušenosti a budou ochotni sdílet své názory nebo rady.

160 slov
1.6 minut čtení
2. 7. 2022
Jakub Vaněk
Jakub Vaněk

Jasně, tohle je teď hodně aktuální téma. Když úroky rostou, tak dluhopisy, který máš, ztrácejí na hodnotě. To je fakt a můžeš to pocítit, když se rozhodneš je prodat. Můžeš zkusit je prodat teď a investovat do akcií nebo nemovitostí, ale to nese taky svá rizika. Akcie jsou volatilní, takže můžeš na tom spíš prodělat. Pokud se ti nechce riskovat, držet dluhopisy a čekat na lepší časy může bejt rozumný. Taky je fajn mít diversifikovaný portfolio, takže klidně přidej i jiný investice. Zkonzultovat to s finančním poradcem by bylo asi nejlepší, protože ti můžou pomoct najít strategii, která ti sedne. Pamatuj ale, že pasivní příjem může být u různých investic dost ovlivněný tím, jak se úroky hýbou. Takže si rozmysli, co vlastně chceš a co jsi ochotnej podstoupit.

129 slov
1.3 minut čtení
20. 5. 2024
Helena Valentová
Helena Valentová

Když rostou úroky, je to fakt, že ceny dluhopisů klesají, to je běžný jev. Jestli máš dluhopisy, co jsi koupil za nižší úrokové sazby, tak bys mohl mít ztrátu, pokud je chceš teď prodat. Záleží na tom, jak dlouho plánuješ držet. Jestli jsou to státní nebo kvalitní korporátní dluhopisy, můžeš si je nechat a brát úroky, dokud nebudou splatné. Co se týče prodeje a reinvestice, může to dávat smysl, ale záleží na tom, do čeho bys investoval. Diverzifikace portfolia je obecně dobrý nápad - akcie nebo nemovitosti mohou přinést vyšší výnosy v dlouhém období. Hlavně neměj paniku, trhy jsou cyklické a úroky zase klesnou. Zvaž také konzultaci s finančním poradcem, pokud si nejsi jistý. Hlavně se snaž udržovat balanc ve svém portfoliu.

122 slov
1.2 minut čtení
26. 12. 2023
Soňa Pokorná
Soňa Pokorná