Charts.cz/Fórum/Jak moc se změní cena dluhopisů, když úrokové sazby vzrostou?

Jak moc se změní cena dluhopisů, když úrokové sazby vzrostou?

Zajímalo by mě, jaký vliv má zvýšení úrokových sazeb na cenu dluhopisů. Totiž, slyšel jsem, že když úroky rostou, ceny dluhopisů klesají, ale jak to vlastně funguje v praxi? Mám na mysli konkrétně, o kolik procent se může cena dluhopisu snížit, když úrokové sazby třeba vzrostou o 1% nebo 2%? Existují nějaké výpočty nebo vzorce, které by mi to pomohly lépe pochopit? A co se stane s různými typy dluhopisů – například státní versus podnikové? Zajímá mě také, jak dlouho trvá, než se trh přizpůsobí těmto změnám a jestli jsou nějaké strategie, jak se ochránit před ztrátami způsobenými rostoucími úrokovými sazbami. Děkuji za každou informaci, která mi pomůže rozklíčovat tuto problematiku.

111 slov
1.1 minut čtení
10. 5. 2024
Antonín Hlaváč
Antonín Hlaváč

Zvýšení úrokových sazeb má na cenu dluhopisů obrácený vliv, to znamená, že když úroky rostou, ceny dluhopisů klesají. Je to kvůli tomu, že nové dluhopisy, které jsou emitovány za vyšší úrokové sazby, jsou atraktivnější než starší dluhopisy s nižšími sazbami, což tlačí ceny těch starších dolů.

O kolik přesně se cena sníží? To záleží na tzv. duraci dluhopisu. Obecně platí, že čím delší je doba do splatnosti a čím nižší je kupónová sazba, tím větší dopad na cenu má změna úrokových sazeb. Třeba pro 1% zvýšení úrokových sazeb by cena dlouhodobého státního dluhopisu mohla klesnout o 5-10% nebo i víc, zatímco u krátkodobých by ten pokles byl menší.

Trh se přizpůsobuje většinou relativně rychle, ale může to chvíli trvat v závislosti na dalších faktorech jako je ekonomická situace nebo očekávání trhu.

Pokud jde o ochranu proti ztrátám z rostoucích úrokových sazeb, můžeš zvážit investice do dluhopisů s kratší dobou splatnosti, nebo diversifikaci portfolia mezi různé typy aktiv. Další možností je třeba využití derivátů nebo fondů zaměřených na ochranu proti změnám úrokových sazeb.

171 slov
1.7 minut čtení
26. 12. 2024
Štěpán Matějka
Štěpán Matějka

Když úrokové sazby vzrostou, ceny dluhopisů obvykle klesají, a to je dáno tím, že nově vydávané dluhopisy nabízejí vyšší výnos. Takže pokud máš starší dluhopis s nižším úrokem, jeho hodnota na trhu klesne, protože investoři raději koupí nový dluhopis s lepšími podmínkami.

Můžeš si to představit tak, že pokud úroková sazba vzroste o 1%, cena dluhopisu se může snížit třeba o 5-7%, ale záleží na délce splatnosti dluhopisu – čím delší splatnost, tím větší pokles ceny. To je známé jako "durace" – čím je durace vyšší, tím víc je cena citlivější na změny úroků.

Obecně státní dluhopisy reagují jinak než podnikové. Státní bývají stabilnější a pokles ceny může být menší než u podnikových, které jsou riskantnější a mohou mít větší volatilitu. Trh na změny úroků reaguje téměř okamžitě, ale různé typy dluhopisů se mohou přizpůsobit různě.

Pokud chceš ochránit své investice před ztrátami kvůli rostoucím úrokům, můžeš zvážit diversifikaci portfolia nebo investice do short-term dluhopisů, které jsou méně citlivé na změny sazeb. Další možností je kanálování investic do akcií nebo alternativních aktiv, když se zdá, že úrokové sazby půjdou nahoru.

178 slov
1.8 minut čtení
26. 12. 2024
Veronika Králová
Veronika Králová