Jaké dluhopisy vybrat v době, kdy úroky stoupají?
Když se podívám na aktuální situaci na trhu, přemýšlím o tom, jaké dluhopisy by mohly být zajímavou volbou v době, kdy úroky doslova raketově stoupají. Mám pocit, že investice do dluhopisů se stává složitější, protože víme, že když úrokové sazby rostou, ceny stávajících dluhopisů klesají. V takové situaci by mě zajímalo, jaké typy dluhopisů by mohly být pro investory bezpečné a výhodné. Měl bych se zaměřit na státní dluhopisy, nebo by bylo lepší podívat se po podnikových dluhopisech s vyšším výnosem? A co takhle krátkodobé versus dlouhodobé dluhopisy? Jak velkou roli hraje kreditní riziko a rating emitentů v této situaci? Také mě zajímá, jestli jsou nějaké speciální fondy zaměřené na dluhopisy, které by mohly být odolnější vůči těmto rostoucím úrokovým sazbám. Je lepší investovat do dluhopisů s pevným výnosem nebo zvolit nějakou strategii s variabilním výnosem? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, kteří se v téhle problematice vyznají. Jaké jsou vaše tipy na výběr dluhopisů v tomto turbulentním období?