Charts.cz/Fórum/Jaké dluhopisy vybrat v době, kdy úroky stoupají?

Jaké dluhopisy vybrat v době, kdy úroky stoupají?

Když se podívám na aktuální situaci na trhu, přemýšlím o tom, jaké dluhopisy by mohly být zajímavou volbou v době, kdy úroky doslova raketově stoupají. Mám pocit, že investice do dluhopisů se stává složitější, protože víme, že když úrokové sazby rostou, ceny stávajících dluhopisů klesají. V takové situaci by mě zajímalo, jaké typy dluhopisů by mohly být pro investory bezpečné a výhodné. Měl bych se zaměřit na státní dluhopisy, nebo by bylo lepší podívat se po podnikových dluhopisech s vyšším výnosem? A co takhle krátkodobé versus dlouhodobé dluhopisy? Jak velkou roli hraje kreditní riziko a rating emitentů v této situaci? Také mě zajímá, jestli jsou nějaké speciální fondy zaměřené na dluhopisy, které by mohly být odolnější vůči těmto rostoucím úrokovým sazbám. Je lepší investovat do dluhopisů s pevným výnosem nebo zvolit nějakou strategii s variabilním výnosem? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, kteří se v téhle problematice vyznají. Jaké jsou vaše tipy na výběr dluhopisů v tomto turbulentním období?

160 slov
1.6 minut čtení
6. 2. 2025
Alena Vobořilová
Alena Vobořilová

Dobrý tip je zaměřit se na krátkodobé dluhopisy, protože ty jsou obecně méně citlivé na změny úrokových sazeb. Když úroky rostou, ceny dlouhodobých dluhopisů padají víc, což může být problém. Státní dluhopisy jsou většinou bezpečnější, ale pokud se nebojíš rizika, podnikové dluhopisy s vyšším výnosem můžou být zajímavé. Hlavně si ale dej pozor na kreditní riziko a rating emitentů. U fondů zaměřených na dluhopisy bych doporučil hledat ty, které mají strategii pro ochranu proti rostoucím úrokům, třeba nějaké aktivně řízené fondy nebo fondy s variabilním výnosem. V podstatě platí, že čím kratší dobu do splatnosti máš, tím menší je riziko ztráty kvůli změnám úrokových sazeb. Takže si dobře promysli, co chceš investovat, ať to máš pod kontrolou.

117 slov
1.2 minut čtení
24. 6. 2023
Tomáš Vyskočil
Tomáš Vyskočil

Když úroky rostou, je to fakt drsný pro dluhopisy. Můj tip je zaměřit se na krátkodobé dluhopisy, protože ty jsou obecně méně citlivé na změny úrokových sazeb. Státní dluhopisy bývají bezpečnější, ale pokud chceš vyšší výnos, můžeš zkusit podnikové dluhopisy s dobrým ratingem. Kreditní riziko je fakt důležitý, sleduj ratingy emitentů, abys nenarazil na nějaký nesolidní firmy. Některé fondy specializující se na dluhopisy mají strategie na ochranu proti rostoucím úrokům, takže to je taky možnost. Co se týče pevných a variabilních výnosů, asi záleží na tom, co preferuješ – pevný výnos je jistější, ale variabilní může přinést víc v lepších časech. Držím palce s investicema!

105 slov
1.1 minut čtení
26. 4. 2023
Markéta Hanzlová
Markéta Hanzlová