Charts.cz/Fórum/Jak investovat do dluhopisů, když úrokové sazby rostou?

Jak investovat do dluhopisů, když úrokové sazby rostou?

Zajímalo mě, jak se vyrovnat s investováním do dluhopisů v době, kdy úrokové sazby stále rostou. Mám obavy, že pokud začnu investovat teď, tak se mi to nemusí vyplatit, protože ceny dluhopisů by mohly klesnout. Vím, že obecně platí, že když úrokové sazby stoupají, ceny starších dluhopisů klesají. Jak tedy mohu bezpečně investovat do dluhopisů v tomto prostředí? Měli bychom se zaměřit na krátkodobé nebo dlouhodobé dluhopisy? A co třeba investice do nových emisí dluhopisů – má to smysl, když jsou úrokové sazby na vzestupu? Zajímalo by mě také, jestli je lepší diversifikovat portfólio s různými typy dluhopisů nebo se soustředit na konkrétní sektor. Jaké jsou vaše zkušenosti s investováním do dluhopisů v takovýchto podmínkách? Co doporučujete jako strategii a na co si dát pozor? Děkuji za jakékoli rady a tipy!

131 slov
1.3 minut čtení
6. 12. 2023
Daniela Kubíková
Daniela Kubíková

Když úrokové sazby rostou, investování do dluhopisů může být tricky. V podstatě, když kupuješ starší dluhopisy s nižšími sazbami, jejich ceny klesají, takže je dobré se zaměřit na krátkodobější dluhopisy. Ty jsou méně citlivé na změny úrokových sazeb a rychleji ti vrátí investici.

Nové emise dluhopisů můžou být lepší volba, protože budou mít vyšší úroky, takže ti to v dlouhodobém horizontu může vyplatit víc. Diversifikace portfolia taky dává smysl – mít mix různých typů dluhopisů ti pomůže minimalizovat rizika. Klidně si vyber i sektory, které ti sedí, ale nechoď jen po jednom – rozložení rizika je důležité.

Obecně platí, že pokud máš plán a víš, jaký výnos očekáváš, tak se neboj investovat. Důležité je sledovat trh a přizpůsobit se aktuálním podmínkám.

119 slov
1.2 minut čtení
31. 1. 2025
Filip Doležal
Filip Doležal

Jo, investování do dluhopisů při rostoucích úrokových sazbách je fakt oříšek. Když úrokovky jdou nahoru, ceny starších dluhopisů padají, to víme. Takže pokud teď koupíš dlouhodobé dluhopisy, můžeš brzy zjistit, že jsou za méně. Krátkodobé dluhopisy vypadají jako lepší volba, protože se snáz vyrovnávají s těma změnami sazeb a navíc máš rychleji přístup k penězům.

Nové emise dluhopisů by taky mohly mít smysl, když se úrokové sazby zvedají, protože budou poskytovat lepší výnosy než ty stávající. Diversifikace je taky důležitá – mít v portfoliu různé typy dluhopisů (státní, korporátní atd.) může pomoct rozložit riziko.

Pokud jde o sektory, můžeš zvážit, co je v tu chvíli stabilní – třeba infrastruktura nebo zdravotnictví. Ale pozor na cyklické sektory, ty by mohly být dost volatilní.

Osobně bych radši investoval do různých typů dluhopisů a ne se soustředit jen na jeden sektor. Vždycky je dobrý mít plán a připravit se na to, že trh může být dost nevyzpytatelný.

154 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Jindřiška Holušová
Jindřiška Holušová