Charts.cz/Fórum/Jak můžu snížit riziko ztráty při investování do dluhopisů?

Jak můžu snížit riziko ztráty při investování do dluhopisů?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco ohledně investování do dluhopisů. Slyšel jsem, že dluhopisy mohou být celkem bezpečná investice, ale přesto mám pocit, že tam může být nějaké riziko. Vím, že je důležité mít diverzifikované portfolio a že ne všechny dluhopisy jsou stejné, ale jak přesně můžu snížit riziko ztráty? Mám na mysli konkrétně způsoby, jak vybírat dluhopisy, na co se zaměřit a jestli existují nějaké tipy nebo triky, jak se vyhnout problémům. Zajímá mě třeba, jestli je lepší investovat do státních dluhopisů nebo korporátních a co si myslíte o ratingových agenturách? Mám také obavy z inflace a z toho, jak by mohla ovlivnit mé výnosy. Jak bych měl zohlednit ekonomickou situaci nebo změny na trhu při investování do dluhopisů? Pokud máte nějaké osobní zkušenosti nebo rady, budu moc vděčný za každý tip. Díky moc!

137 slov
1.4 minut čtení
10. 10. 2023
Štěpán Matějka
Štěpán Matějka

No, pokud chceš snížit riziko u dluhopisů, tak pár tipů se hodí. První věc je diversifikace – nedávej všechny peníze do jednoho typu dluhopisu. Zkus mix státních a korporátních, protože státní jsou obvykle bezpečnější, ale korporátní mohou mít vyšší výnosy. Ratingový agentury ti pomůžou zjistit, který dluhopis je víc rizikovej. Koukej na ratingy, čím vyšší, tím lepší. A taky si dej pozor na splatnost – kratší splatnost může znamenat menší riziko, ale nižší výnosy.

Inflace je velkej strašák, takže můžeš zvažovat i inflačně chráněný dluhopisy. Ekonomická situace a úrokový sazby ovlivňujou ceny dluhopisů, tak sleduj trh a buď flexibilní. Jestli vidíš náznaky zvyšování sazeb, možná bys měl zvážit prodání některých dlouhodobějších dluhopisů. Vždycky je dobrý mít nějaké rezervy a neinvestovat všechno najednou. Takže klidně to rozkládej po čase a sleduj situaci.

131 slov
1.3 minut čtení
20. 9. 2024
Tereza Němcová
Tereza Němcová

Když chceš snížit riziko při investování do dluhopisů, pár věcí můžeš zvážit. Za prvé, fakt, že státní dluhopisy bývají bezpečnější než korporátní, je pravda. Většina lidí začíná s nimi, protože mají menší šanci na default. Ale pokud jde o výnosy, korporátní dluhopisy můžou nabídnout víc, ale taky nesou víc rizika.

Diverzifikace je fakt klíčová - raději investuj do různých emitentů a sektorů. Někdo říká, že je dobrý mít i mix různých typů dluhopisů – třeba krátkodobé a dlouhodobé. A ratingové agentury jsou taky důležité, sleduj jejich hodnocení – čím vyšší rating, tím menší pravděpodobnost problémů.

Inflace je velký téma, tak se dívej na dluhopisy, který mají ochranu proti inflaci nebo jsou s pevnou sazbou. Taky sleduj ekonomickou situaci a úrokové sazby - když se úroky zvedají, ceny dluhopisů klesají.

Osobně bych doporučil mít nějaké znalosti o tom, co kupuješ a proč. Číst zprávy a sledovat trh může hodně pomoct. V konečným důsledku je dobrý mít plán a dodržovat ho.

156 slov
1.6 minut čtení
13. 2. 2023
Karel Kopecký
Karel Kopecký