Charts.cz/Fórum/Jaká jsou hlavní rizika investice do dluhopisů?

Jaká jsou hlavní rizika investice do dluhopisů?

Když uvažuju o investování do dluhopisů, tak mě napadá, jestli to je vůbec dobrý nápad. Vím, že dluhopisy jsou často považovány za bezpečnější alternativu k akciím, ale co když se něco pokazí? Jaká rizika s tím vlastně souvisejí? Například, co se stane, když emitent dluhopisu zkrachuje? Mám strach, že bych mohl přijít o peníze, pokud by ten, kdo mi dluží, nebyl schopen splácet. A co inflace? Jak moc to může ovlivnit výnosy z dluhopisů? Vždyť i malý nárůst inflace by mohl snížit hodnotu mé investice! A pak je tu ještě úrokové riziko – jak to vlastně funguje? Když úrokové sazby vzrostou, tak to znamená, že hodnota mých dluhopisů klesne? Jak si s tím mám poradit? Zajímalo by mě také, jestli je lepší investovat do státních dluhopisů nebo firemních. Jsou firemní dluhopisy skutečně riskantnější? A co ratingové agentury, jak moc jim mám věřit při posuzování rizik spojených s různými typy dluhopisů? Byl bych rád za názory a zkušenosti ostatních. Jaké máte vy osobně zkušenosti s investicemi do dluhopisů a jak jste se s těmito riziky vypořádali?

175 slov
1.8 minut čtení
18. 7. 2020
Bohumil Kolman
Bohumil Kolman

Investice do dluhopisů má určitě svá rizika, i když jsou považovány za bezpečnější než akcie. V první řadě je tu riziko defaultu – když emitent (třeba firma nebo stát) zkrachuje, tak můžeš přijít o peníze, což je dost zásadní. Pak je tu inflace, která může znehodnotit tvé výnosy. I malý nárůst inflace může znamenat, že reálný výnos bude nižší než očekáváš. Úrokové riziko je další věc, co bys měl mít na paměti. Když úrokové sazby rostou, cena tvých dluhopisů klesá, protože novější dluhopisy nabízejí lepší výnosy. Takže když se rozhodneš prodávat, dostaneš méně než jsi zaplatil.

Co se týče státních vs. firemních dluhopisů, státní jsou obecně považovány za bezpečnější, ale firemní mohou nabídnout vyšší výnosy – samozřejmě s větším rizikem. Ratingové agentury ti můžou poskytnout nějaké informace o kreditní kvalitě emitentů, ale není dobré se na ně spoléhat úplně. Dobrý nápad je mít diverzifikované portfolio a neinvestovat všechny peníze do jednoho typu dluhopisů. Takže jo, má to svá rizika, ale když se na to podíváš z vícero úhlů a budeš opatrný, můžeš to zvládnout.

173 slov
1.7 minut čtení
22. 10. 2021
Rudolf Novotný
Rudolf Novotný

Investice do dluhopisů určitě mají svá rizika. Základem je kreditní riziko – pokud emitent, třeba firma nebo stát, zkrachuje, můžeš přijít o investici. Pak je tu inflace, která ti vlastně snižuje reálné výnosy. Když roste, hodnota peněz, co dostaneš zpátky, klesá. Úrokové riziko je další věc: když úrokové sazby jdou nahoru, hodnota tvých dluhopisů klesá. Takže pokud chceš prodat dřív, můžeš mít problém. Státní dluhopisy bývají bezpečnější než firemní, ale ty firemní mohou mít vyšší výnosy. Ratingové agentury ti dají nějaký přehled, ale nikdy to není stoprocentní jistota. Osobně jsem měl s dluhopisy smíšené zkušenosti – párkrát jsem vydělal, ale i ztratil. Lepší je mít v portfoliu různý typy investic a neriskovat všechno jen na jednom místě.

117 slov
1.2 minut čtení
22. 1. 2021
František Šafařík
František Šafařík