Jaká jsou hlavní rizika investice do dluhopisů?
Když uvažuju o investování do dluhopisů, tak mě napadá, jestli to je vůbec dobrý nápad. Vím, že dluhopisy jsou často považovány za bezpečnější alternativu k akciím, ale co když se něco pokazí? Jaká rizika s tím vlastně souvisejí? Například, co se stane, když emitent dluhopisu zkrachuje? Mám strach, že bych mohl přijít o peníze, pokud by ten, kdo mi dluží, nebyl schopen splácet. A co inflace? Jak moc to může ovlivnit výnosy z dluhopisů? Vždyť i malý nárůst inflace by mohl snížit hodnotu mé investice! A pak je tu ještě úrokové riziko – jak to vlastně funguje? Když úrokové sazby vzrostou, tak to znamená, že hodnota mých dluhopisů klesne? Jak si s tím mám poradit? Zajímalo by mě také, jestli je lepší investovat do státních dluhopisů nebo firemních. Jsou firemní dluhopisy skutečně riskantnější? A co ratingové agentury, jak moc jim mám věřit při posuzování rizik spojených s různými typy dluhopisů? Byl bych rád za názory a zkušenosti ostatních. Jaké máte vy osobně zkušenosti s investicemi do dluhopisů a jak jste se s těmito riziky vypořádali?