Charts.cz/Fórum/Kolik procent z portfolia bych měl dát do stříbra v nejistých časech?

Kolik procent z portfolia bych měl dát do stříbra v nejistých časech?

Zajímalo by mě, jak to vidíte s investicemi do stříbra, zvlášť když jsou časy opravdu nejisté. Slyšel jsem, že stříbro může být dobrým zajištěním proti inflaci a ekonomickým turbulencím, ale kolik procent z celkového investičního portfolia byste doporučili alokovat do tohoto kovu? Přemýšlím o tom, jak vyvážit riziko a ziskovost, a jestli je 10%, 20% nebo třeba i víc fér. Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti? Měli jste někdy problém s likviditou nebo s cenovými výkyvy stříbra? Jaké faktory byste při rozhodování o investici do stříbra vzali v potaz? Mám pocit, že v současné době, kdy je trh tak nestabilní, je důležité mít část portfolia v něčem hmatatelném a bezpečném. Jaké další alternativy byste doporučili kromě stříbra? Díky za vaše názory.

123 slov
1.2 minut čtení
10. 9. 2021
Bohuslav Krátký
Bohuslav Krátký

Stříbro je určitě zajímavá investice, obzvlášť v těžkých časech. Mnoho lidí říká, že mít 10-20% portfolia ve stříbře je rozumné. Já bych šel spíš tak kolem těch 15% – to se mi zdá jako dobrá rovnováha mezi rizikem a ziskem. Ale záleží na tom, jak moc jsi ochotný riskovat.

Co se týče likvidity, většinou je stříbro snadno prodejné, ale občas můžeš narazit na problémy s cenovými výkyvy, hlavně když trhy klesají. Důležitý je taky sledovat ceny a mít přehled o tom, co se děje na trhu.

Při rozhodování bych bral v potaz i to, jak moc si věříš v růst ceny stříbra a jak dlouho plánuješ držet. Jinak kromě stříbra doporučuji i zlato nebo nějaké nemovitosti, i když ty jsou víc o kapitálu. Takže jo, mít kousek fyzického majetku je fajn nápad.

130 slov
1.3 minut čtení
21. 7. 2023
Miroslav Bezděk
Miroslav Bezděk

Investice do stříbra může být fajn způsob, jak se chránit proti inflaci a nestabilitě trhu. Osobně bych doporučil dát tak 10-15% portfolia do stříbra. To je taková rozumná hranice, aby to nebylo přehnané, ale zároveň to mělo smysl jako zajištění. Měl jsem zkušenosti s cenovými výkyvy, stříbro může dost skákat nahoru a dolů, takže je dobré to sledovat. Co se týče likvidity, není to zas takový problém, ale plánuj dopředu, kdy bys chtěl prodávat. Kromě stříbra bych koukal na zlato nebo třeba nemovitosti, ty jsou taky dobré alternativy v nejistých časech. Hlavně ale diversifikuj, ať nejseš závislej jen na jednom kovu.

101 slov
1 minut čtení
7. 12. 2023
Bohuslav Šulc
Bohuslav Šulc