Charts.cz/Fórum/Hlavní rozdíly mezi ETF a klasickými fondy

Hlavní rozdíly mezi ETF a klasickými fondy

Zajímalo by mě, jaké jsou hlavní rozdíly mezi ETF (burzovně obchodované fondy) a klasickými investičními fondy? Vím, že oba typy fondů umožňují lidem investovat do různých aktiv, ale mám v tom trochu zmatek. Například, jak se liší jejich obchodování? U ETF jsem slyšel, že se obchodují na burze jako akcie, ale co klasické fondy? Obvykle musíš čekat, až se uzavře denní obchodování? A co poplatky? Jsou u ETF nižší než u tradičních fondů, nebo to závisí na konkrétním fondu? Jak je to s likviditou? Mám pocit, že ETF by mohly být vhodnější pro rychlé obchodování, ale jak je to s klasickými fondy v tomto ohledu? A nakonec, jaký typ investora by měl zvolit jeden nebo druhý typ fondu? Je lepší mít diversifikaci přes ETF nebo klasické fondy, nebo to vlastně záleží na individuálních preferencích a cílech? Díky moc za odpovědi!

140 slov
1.4 minut čtení
6. 4. 2024
Matěj Jirásek
Matěj Jirásek

Takže, rozdíly mezi ETF a klasickými fondy jsou fakt zásadní. ETF se obchodujou na burze jako akcie, takže je můžeš kupovat a prodávat kdykoliv během obchodního dne. Naopak u klasických fondů musíš čekat na konec dne, abys zjistil cenu. Co se týče poplatků, většinou jsou u ETF nižší, ale záleží na konkrétním fondu. Likvidita je další věc – ETF jsou víc likvidní, což znamená, že s nimi můžeš rychleji hýbat. Klasické fondy to mají horší, protože si musíš počkat na ten denní uzávěr. Pokud jsi spíš aktivní investor a chceš rychlé obchody, ETF budou lepší volba. Na druhou stranu pokud preferuješ pasivnější přístup a nechceš se s tím nějak extra stresovat, klasické fondy můžou být pro tebe. Diversifikace můžeš mít přes oba typy, záleží fakt na tom, co ti víc vyhovuje a jaký máš investiční cíl.

136 slov
1.4 minut čtení
17. 5. 2024
Viktor Kočí
Viktor Kočí

Takže, rozdíl mezi ETF a klasickými fondy je v podstatě docela zásadní. ETF se obchodují na burze jako akcie, což znamená, že je můžeš kupovat a prodávat kdykoliv během obchodního dne. Na druhou stranu klasické fondy se obvykle prodávají na základě hodnoty čistého aktiva (NAV), což se vypočítává po uzavření trhu, takže musíš čekat až do konce dne, abys viděl, kolik za ně zaplatíš nebo kolik dostaneš zpět. Co se týče poplatků, ETF mívají nižší náklady na správu než tradiční fondy, ale musíš si dávat pozor na poplatky za obchodování, které se u brokerů liší. Likvidita je taky lepší u ETF, protože můžeš rychle reagovat na změny na trhu. Když to shrnu, pokud jsi aktivní investor a chceš flexibilitu, možná bys měl jít do ETF. Klasické fondy jsou zase pro ty, co preferují dlouhodobé investice a nemají potřebu pořád něco měnit. Každý má svoje výhody, tak záleží na tom, co hledáš.

151 slov
1.5 minut čtení
28. 1. 2024
Zuzana Jirková
Zuzana Jirková