Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší platformy pro nákup NFT?

Jaké jsou nejlepší platformy pro nákup NFT?

V poslední době se svět NFT dostal do povědomí široké veřejnosti a hodně lidí se ptá, kde vlastně začít. Je toho tolik, že je těžké se v tom vyznat. Mám na mysli všechny ty platformy, které slibují, že vám umožní koupit nebo prodat jedinečné digitální umění, sběratelské předměty nebo dokonce virtuální pozemky. Ale jak poznat, která je ta nejlepší? Existuje tolik možností jako OpenSea, Rarible, Foundation a další, ale která z nich je opravdu nejlepší pro nováčky? Co třeba poplatky za transakce? Jak to funguje s peněženkami? Je lepší mít nějakou specifickou kryptoměnu, nebo mohu platit i běžnými penězi? Také jsem slyšel, že některé platformy mají omezený výběr umělců a děl, což mě zajímá, protože chci investovat do něčeho unikátního. Slyšel jsem o různých komunitách kolem těchto platforem a to mě také zajímá, protože se nechci dostat k něčemu, co není seriózní nebo důvěryhodné. Jak to máte vy? Jaké jsou vaše zkušenosti s nákupem NFT na různých platformách? Která z nich vám přišla nejzajímavější nebo nejpohodlnější? A co doporučíte lidem, kteří s tím teď začínají? Rád bych slyšel názory a tipy od těch, kteří už mají nějaké zkušenosti.

188 slov
1.9 minut čtení
26. 2. 2023
Vladimír Horák
Vladimír Horák

Takže pokud jde o nákup NFT, asi nejlepší volba pro začátečníky je OpenSea. Je to největší platforma, má širokej výběr a snadno se v tom orientuješ. Rarible je taky fajn, má funkci pro vytváření vlastních NFT, ale občas jsou tam vyšší poplatky. Foundation je víc zaměřený na umělce a jejich díla, takže tam najdeš nějaké unikátní kousky, ale musíš být pozvanej od jiného umělce, což může být trochu komplikovaný. Co se týče peněženek, většinou potřebuješ nějakou kryptopeněženku jako MetaMask. Platit běžnýma penězma většinou nejde, takže bys měl mít nějakou kryptoměnu jako Ether. Poplatky za transakce jsou u Ethereum sítě docela vysoký, hlavně v době vysokýho zatížení sítě. Když začínáš, doporučuji se podívat na komunity kolem těchto platforem, třeba na Discordu nebo Redditu, kde najdeš rady a tipy, co koupit a na co si dát pozor. Každopádně buď opatrnej, je tam dost podvodů. Hodně štěstí!

144 slov
1.4 minut čtení
19. 11. 2023
Rudolf Řezáč
Rudolf Řezáč

Když se rozhoduješ, kde koupit NFT, tak doporučuju začít s OpenSea. Je to asi největší platforma, má široký výběr a navíc tam najdeš spoustu umělců. Poplatky za transakce jsou tam sice vyšší, ale zase je to většinou standard. Rarible je taky fajn, má zajímavé funkce jako možnost hlasování o poplatcích. Foundation je víc zaměřená na umělce a kvalitní díla, ale můžeš tam mít problém s přístupem, protože potřebuješ pozvánku. Co se týče peněženek, většina platforem podporuje MetaMask, takže se na to zaměř. Kryptoměny jsou potřeba, většinou ETH. Pokud chceš investovat do něčeho unikátního, koukni na menší platformy nebo přímo na weby umělců. Hlavně se snaž být v komunitě, diskutuj a sleduj trendy. Je dobrý to prozkoumat a nedělat unáhlené rozhodnutí.

120 slov
1.2 minut čtení
30. 12. 2024
Denisa Šafaříková
Denisa Šafaříková