Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do NFT a digitálního umění?

Jak začít investovat do NFT a digitálního umění?

Zajímá mě, jak vlastně začít s investicemi do NFT a digitálního umění. Je to teď hodně populární téma a já bych chtěl mít přehled, co všechno to obnáší. Slyšel jsem o různých platformách, kde se dají NFT koupit, ale nevím, jak vybrat tu správnou. Jaký je vůbec rozdíl mezi různými typy NFT? A co je důležité mít na paměti při výběru digitálního umění? Mám představu, že je dobré investovat do něčeho, co má potenciál růstu, ale jak to poznat? Jak moc se musím orientovat v kryptoměnách, abych mohl bezpečně investovat do NFT? Zajímalo by mě taky, jestli existuje nějaká strategie pro začátečníky nebo jestli je lepší začít s menšími částkami. Mám obavy z rizik a nevím, zda je to pro mě vhodná investice. Jaké jsou hlavní výhody investování do digitálního umění oproti tradičním investicím? A co když chci své NFT prodat? Jak to vlastně funguje? Je na to nějaký trh nebo platforma, kam se mohu obrátit? Rád bych znát názory těch, kteří už v NFT mají nějaké zkušenosti. Jak jste začínali vy a co byste doporučili někomu, kdo teprve uvažuje o tom, že by se do toho pustil?

188 slov
1.9 minut čtení
2. 8. 2024
Věra Dušková
Věra Dušková

Investice do NFT a digitálního umění je teď fakt populární, ale je dobrý mít na paměti pár věcí. Nejdřív si musíš pořídit kryptoměnu, většinou to bude Ethereum, protože většina NFT funguje na jeho blockchainu. Pak si vyber nějakou platformu jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Každá má svoje výhody a nevýhody, tak si to projdi.

Co se týče typů NFT, jsou to vlastně unikátní digitální položky – může to být umění, videa, herní předměty atd. Hlavně sleduj trendy, co frčí mezi sběrateli. Při výběru díla je dobrý koukat na autora – známější jména mají větší šanci na růst ceny.

Riziko je v tom, že trh je dost volatilní a hodnota může rychle klesnout. Začni s menšími částkami, abys se naučil orientovat. Je fajn mít povědomí o kryptoměnách, ale nemusíš být expert.

Pokud chceš prodat, většina platforem ti umožní to udělat snadno, prostě nastavíš cenu a čekáš na kupce. Trhy pro NFT jsou dost rozvinuté, takže nebudou problémy s prodejem.

Hlavní výhoda oproti tradičním investicím? Možnost vlastnit jedinečné digitální umění a zapojit se do komunity kolem něj. Ale buď opatrný a vždycky zvažuj rizika.

180 slov
1.8 minut čtení
17. 11. 2024
Helena Valentová
Helena Valentová

Když chceš začít s NFT a digitálním uměním, tak první věc je pořídit si peněženku na kryptoměny, co podporuje NFT, třeba MetaMask. Pak se podívej na platformy jako OpenSea nebo Rarible. Každá má svoje výhody a nevýhody, takže je dobrý si to projít. Rozdíl mezi různými typy NFT je v tom, co reprezentují - může to být umění, hudba, videa a tak. Při výběru digitálního umění koukej na umělce, historii prodeje a poptávku. Kvalitní kousky často vydrží nebo rostou na hodnotě.

Co se týče kryptoměn, tak je dobrý mít základní znalosti, hlavně jak funguje bitcoin a ether, protože většina NFT běží na Ethereum síti. Začni s menšími částkami – investice do NFT jsou rizikové a trh může být dost volatilní.

Výhody oproti tradičním investicím jsou třeba unikátnost a možnost vlastnit něco jedinečného, co může mít historickou hodnotu. Když chceš prodat NFT, opět použiješ ty samé platformy – prostě ho nabídneš k prodeji a čekáš na kupce. Zkušenosti lidí jsou různý, ale většinou doporučujou začít malými krůčky a učit se za pochodu.

170 slov
1.7 minut čtení
9. 6. 2024
Kristýna Šilhavá
Kristýna Šilhavá