Charts.cz/Fórum/Jak zvolit správné ETF pro stabilní pasivní příjem?

Jak zvolit správné ETF pro stabilní pasivní příjem?

Zajímalo by mě, jak správně vybrat ETF, které by mi mohlo zajistit stabilní pasivní příjem. Slyšel jsem o různých fondech a možnostech, ale mám pocit, že se v tom začínám ztrácet. Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru ETF? Je lepší zaměřit se na dividendové fondy, nebo jsou i jiné typy ETF, které by mohly být výhodné? A co třeba náklady na správu a další poplatky? Jak moc ovlivňují výběr? Vím, že je důležité zhodnotit riziko a výkonnost, ale jak se to vlastně dělá? Měli byste nějaké konkrétní tipy na ETF, které byste doporučili pro někoho, kdo chce mít jistotu, že peníze budou pracovat a přitom mít relativně nízké riziko? V neposlední řadě mě zajímá, jestli má smysl sledovat aktuální trendy nebo jestli je lepší se soustředit na dlouhodobější strategii. Jaké máte zkušenosti s pasivním příjmem pomocí ETF? Děkuju!

141 slov
1.4 minut čtení
20. 11. 2024
Pavla Vašková
Pavla Vašková

Když hledáš ETF pro stabilní pasivní příjem, tak bych doporučil zaměřit se hlavně na dividendové fondy. Ty vyplácí pravidelné dividendy, což je fajn, pokud chceš mít nějaký příjem. Hlavně si dej pozor na výši dividendového výnosu a historii vyplácení dividend – ideálně by to mělo být stabilní a dlouhodobé.

Důležité faktory jsou taky náklady na správu. Čím nižší poplatky, tím víc peněz ti zůstane. Srovnej si různé ETF, protože i malý rozdíl v poplatcích může dlouhodobě udělat velký rozdíl v tvých výnosech. No a pak nezapomeň na diverzifikaci – mít více ETF v různých sektorech může snížit riziko.

Co se týče rizika a výkonnosti, tak se podívej na historické výnosy a volatility – ale pamatuj, že minulé výsledky nejsou zárukou budoucích. Je dobré mít nějaký přehled o tom, jak se trh vyvíjí, ale spíš se soustřeď na dlouhodobou strategii. Aktuální trendy můžou být lákavé, ale většinou je lepší vybrat kvalitní ETF s solidním základem a držet je delší dobu.

Pokud bys chtěl konkrétní tipy, tak se podívej třeba na ETF jako VIG (Vanguard Dividend Appreciation) nebo SCHD (Schwab U.S. Dividend Equity). Mají dobré dividendové výnosy a slušnou reputaci. Každopádně, než investuješ, udělej si pořádný průzkum a zjisti, co ti sedí nejvíc.

198 slov
2 minut čtení
5. 2. 2025
Božena Světlíková
Božena Světlíková

Když vybíráš ETF pro pasivní příjem, hodně záleží na tom, co od toho očekáváš. Dividendy jsou fajn, takže se zaměř na dividendové ETF. Ty mají tendenci vyplácet pravidelný příjem a pokud si vybereš kvalitní fond, můžeš mít slušnou jistotu. Důležitý je taky výnos z dividend a historická výkonnost, to ti dá přehled o tom, jak si fond vedl v minulosti.

Náklady na správu bych určitě nezanedbával. Čím nižší poplatky, tím více ti zůstává z tvých investic. Podívej se na TER (Total Expense Ratio), to je celkový náklad na správu fondu. Sledovat trendy může být užitečné, ale dlouhodobá strategie je obvykle lepší. Trendy se mění, ale stabilní dividendové akcie mají tendenci vydělávat v dlouhém období.

Pokud hledáš konkrétní tipy, tak třeba SPDR S&P Dividend ETF nebo Vanguard Dividend Appreciation ETF jsou často doporučované. Mají dobré historické výnosy a nízké poplatky. No a co se týče rizika, diverzifikace je klíčová – neinvestuj všechny peníze do jednoho fondu.

Takže v podstatě: zaměř se na dividendy, sleduj náklady, diverzifikuj a radši mysli na dlouhodobý horizont. To by mělo pomoct zajistit stabilní pasivní příjem.

176 slov
1.8 minut čtení
1. 2. 2025
Simona Rozsypalová
Simona Rozsypalová