Charts.cz/Fórum/Jak rebalancovat portfolio, když mám víc dluhopisů než akcií?

Jak rebalancovat portfolio, když mám víc dluhopisů než akcií?

Investuji už nějakou dobu a v poslední době jsem si uvědomil, že moje portfolio je docela nevyvážené. Mám víc dluhopisů než akcií a vlastně si nejsem úplně jistý, jak to správně rebalancovat. Slyšel jsem, že je důležité mít určitou rovnováhu mezi těmito dvěma investičními nástroji, ale nevím, jak na to. Mám teď investované peníze hlavně do dluhopisů, což mi sice dává pocit bezpečí a stabilního příjmu, ale zároveň se obávám, že mi to může bránit v dosažení většího zhodnocení. Jak tedy zjistit, kolik akcií bych měl mít ve svém portfoliu? Stačilo by mi jen koupit více akcií, nebo bych měl také prodávat některé své dluhopisy? A co třeba nějaké konkrétní strategie pro rebalancování? Jak často bych měl přehodnocovat své portfolio? Zajímalo by mě i to, co si myslíte o aktuálních trendech na trhu – jestli byste doporučili investice do akcií nebo byste raději zůstali u dluhopisů. Jak se na to díváte vy? Jaké máte zkušenosti s rebalancováním portfolia? Každý má jinou strategii a já bych rád slyšel názory ostatních. Děkuji za jakoukoli radu!

173 slov
1.7 minut čtení
28. 6. 2021
Andrea Lacinová
Andrea Lacinová

Jasně, rebalancování portfolia je důležitý krok. Když máš víc dluhopisů než akcií, tak to většinou znamená, že jsi víc konzervativní. Zjistit, kolik akcií bys měl mít, závisí na tvých investičních cílech a toleranci k riziku. Obecně se doporučuje mít nějaké procento v akciích pro růst – třeba 60/40 nebo 70/30 ve prospěch akcií, ale to je fakt individuální.

Pokud chceš zvýšit podíl akcií, můžeš buď nakoupit víc akcií, nebo prodat část dluhopisů. Je fajn to dělat postupně – třeba každý kvartál nebo jednou za půl roku přehodnocovat, jestli máš stále tu správnou rovnováhu. Někdo dělá rebalancování při každé větší změně na trhu.

Co se týče trendů, v poslední době to vypadá na solidní růst akciových trhů, ale to se může rychle změnit. Mnoho lidí teď raději investuje do akcií, protože dluhopisy mají nízké výnosy. Ale opatrnost není na škodu, takže vyváženost je klíčová. Měj na paměti i svou dlouhodobou strategii a nesnaž se panikařit s každým poklesem trhu. Vždyť investice jsou běh na dlouhou trať.

163 slov
1.6 minut čtení
26. 1. 2025
Markéta Vašková
Markéta Vašková

Takže jestli máš víc dluhopisů než akcií, první věc, co bys měl udělat, je zjistit, jaký cíl máš se svým investováním. Obvykle se doporučuje mít nějakou rovnováhu, třeba 60% akcie a 40% dluhopisy, ale záleží na tom, jak moc riskuješ. Pokud chceš víc růstu, tak asi fakt budeš chtít nakupovat akcie. Můžeš to udělat tak, že koupíš další akcie a časem prodáš některé dluhopisy. Tím se ti to portfólio víc vyváží.

Jinak co se týče frekvence rebalancování – někteří říkají jednou ročně, jiní doporučují při změně trhu nebo když se ti změní poměr (třeba o 5%). To záleží na tobě. A ohledně trendů – teďka to vypadá spíš na akcie, ale vždycky je to o tom, co se ti líbí a jak moc jsi ochotný riskovat. Buď opatrnej a měj na paměti, že trh může být dost nevyzpytatelný.

137 slov
1.4 minut čtení
1. 1. 2025
Soňa Vacková
Soňa Vacková