Charts.cz/Fórum/Robo-advisor vs. ruční investování: Co je lepší pro pasivní příjem?

Robo-advisor vs. ruční investování: Co je lepší pro pasivní příjem?

Zajímalo by mě, jestli je robo-advisor dobrá volba, pokud chci mít pasivní příjem. Četl jsem, že je to vlastně skvělý způsob, jak investovat bez nutnosti neustále sledovat trh a analyzovat jednotlivé akcie nebo fondy. Na druhou stranu, slyšel jsem i názory, že ruční investování může přinést vyšší výnosy, pokud víte, co děláte. Jaké máte zkušenosti s robo-advisory? Odpovídají skutečně vašim očekáváním? Jak to vidíte s tím pasivním příjmem? Získali jste s nimi nějaké dobré výsledky? A co ruční investování? Je to opravdu tak složité, jak se říká? Myslíte si, že je lepší se spolehnout na algoritmy a technologie, nebo by měl člověk raději mít kontrolu nad svými investicemi? Děkuji za názory!

111 slov
1.1 minut čtení
27. 10. 2021
Helena Valentová
Helena Valentová

Robo-advisory jsou fajn, pokud chceš investovat bez stresu. Můžeš si nastavit cíle a oni ti na základě toho sestaví portfolio. Je to super pro lidi, co nemají čas nebo chuť sledovat trh pořád. Výnosy s nimi nejsou špatné, většina z nich dělá diversifikaci, takže se toho nemusíš bát.

Na druhou stranu, ruční investování může přinést víc, pokud máš nějaké znalosti a čas se tomu věnovat. Ale je to fakt náročný, musíš umět analyzovat akcie, trhy a tak. Někdo říká, že to stojí za to, ale ne každému se to povede.

Technologie jako robo-advisory ti dají klid a pasivní příjem bez velkého úsilí, ale pokud máš zájem se učit a pracovat na tom, ruční investování může být výnosnější. Obojí má svoje pro a proti, záleží na tom, co chceš a kolik jsi ochotný do toho vložit času a energie.

137 slov
1.4 minut čtení
28. 6. 2024
Jindřiška Kalousová
Jindřiška Kalousová

No, robo-advisory můžou bejt fajn pro pasivní příjem, zvlášť když nemáš čas se o investice moc starat. Většinou ti to spravujou algoritmy a diversifikujou portfolia, což snižuje riziko. Spousta lidí s tím má dobrý zkušenosti, protože je to jednoduchý a většina investičních platform má nízký poplatky.

Na druhou stranu, ruční investování může vypadat lákavě, když víš něco o trhu a dokážeš vybrat dobrý akcie nebo ETF. Ale chce to čas a energii, abys všechno sledoval a analyzoval. Mnoho lidí to vzdá, protože je to fakt složitý a stresující.

Já osobně preferuju robo-advisora, protože nemám čas na neustálé sledování trhu a přemýšlení o tom, co koupit nebo prodat. Ale pokud se člověk do toho ponoří a má určité znalosti, tak ruční investování může přinést lepší výnosy. Obě možnosti mají svoje pro a proti, ale pokud chceš pasivní příjem bez velkýho stresu, tak robo-advisor je asi lepší volba.

146 slov
1.5 minut čtení
23. 1. 2025
Hana Lacinová
Hana Lacinová