Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat s robo-advisory, když nemám žádné zkušenosti?

Jak začít investovat s robo-advisory, když nemám žádné zkušenosti?

Chtěl bych se zeptat, jak vlastně začít investovat pomocí robo-advisory, i když jsem v tom úplně nový a nemám žádné předchozí zkušenosti. Vždycky jsem to bral jako něco složitého a nevěděl jsem, jak na to. Zní to sice jako skvělá možnost pro začínající investory, ale mám obavy, že bych mohl udělat nějakou chybu nebo ztratit peníze. Jaké jsou první kroky, které bych měl podniknout? Jak si vybrat tu správnou službu? Myslíte, že je lepší začít s menší částkou nebo se rovnou pustit do větších investic? Také by mě zajímalo, jak moc je důležité mít nějaké znalosti o trhu, když používám robo-advisory. Co všechno musím vědět a co je vlastně potřeba k tomu, abych mohl úspěšně investovat? A co třeba poplatky za služby robo-advisory? Můžu se na ně spolehnout nebo se skrývají nějaké nečekané náklady? Děkuji všem za vaše rady a zkušenosti, snad mi pomůžete překonat ten strach a udělat ten první krok do světa investic!

155 slov
1.6 minut čtení
21. 2. 2021
Alena Světlíková
Alena Světlíková

Takže, investování s robo-advisory je vlastně dost jednoduchý způsob, jak se dostat do světa investic, i když nemáš zkušenosti. Nejdřív si vyber nějakou platformu – je jich spousta, tak koukej na recenze a zvaž poplatky. Některý společnosti mají nízké poplatky, ale třeba horší služby. S menší částkou se není čeho bát, alespoň si to zkusíš bez velkého rizika.

Když začneš, vyplníš dotazník o tvých cílech a ochotě riskovat. Na základě toho ti robo-advisor doporučí investiční strategii a portfolia. O trhu nemusíš mít hluboké znalosti, ale je dobré mít alespoň základní představu o tom, co kupuješ.

Co se týče poplatků, většinou se platí procento z investovaných peněz ročně, ale dej si pozor na skryté náklady třeba u fondů. Před tím, než investuješ, zkus si přečíst pár článků nebo se podívat na videa o tom, jak to funguje. Takže klidně začni pomalu a nauč se to za pochodu.

146 slov
1.5 minut čtení
12. 6. 2023
Vladimíra Vojtěchová
Vladimíra Vojtěchová

Když chceš začít s robo-advisory, tak v první řadě je dobrý si vybrat nějakou firmu, která ti bude sedět. Zjisti si, jaké poplatky mají, protože to může dost ovlivnit tvé zisky. Většina robo-advisorů má nízké poplatky, ale radši si to proklepni. Pak tě obvykle provedou nějakým dotazníkem, kde zjistí tvoje investiční cíle a ochotu riskovat. To je důležitý, protože podle toho ti sestaví portfolio.

Co se týče částky, doporučil bych začít s menšími penězi. Na učení není nic špatného investovat třeba pár tisíc. Získáš tím přehled a uvidíš, jak to funguje. O trhu nějaké základní znalosti mít můžeš, ale není to nutný, když používáš robo-advisory – ten ti většinu věcí zařídí.

Jen si dej pozor na to, že i když je to všechno automatizovaný, tak žádný investování není bez rizika. Můžeš ztratit peníze, takže investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. A ohledně poplatků – jasně se podívej na strukturu poplatků a zjisti, jestli jsou tam nějaké skryté náklady nebo výstupní poplatky. Takže shrnuto: vyber si dobrou službu, začni pomalu a sleduj, co se děje. To by mělo být fajn.

179 slov
1.8 minut čtení
27. 4. 2022
Soňa Havelková
Soňa Havelková