Charts.cz/Fórum/Investice do nemovitostí nebo akcií? Co je lepší?

Investice do nemovitostí nebo akcií? Co je lepší?

Zamýšlím se nad tím, co by bylo pro mě jako investora výhodnější – investice do nemovitostí nebo akcií. Obě možnosti mají své výhody a nevýhody, ale já jsem trochu zmatený a potřeboval bych názory od těch, kteří už nějaké zkušenosti mají. Nemovitosti vypadají jako stabilní investice, zvlášť když vidím, jak ceny stále rostou a pronájem může přinášet slušný pasivní příjem. Na druhou stranu, akcie vypadají jako rychlejší způsob, jak zhodnotit peníze, i když tam je větší riziko a volatilita. Zajímalo by mě, jestli se vyplatí investovat do nemovitostí, pokud mám omezený rozpočet a jestli by nebylo lepší začít s akciemi, než se pustím do realitního trhu. Jaké máte zkušenosti s těmito dvěma typy investic? Co byste doporučili začátečníkovi? Je lepší mít několik menších investic do akcií nebo jednu větší do nemovitosti? Jaké jsou vaše názory na dlouhodobost těchto investic v současném ekonomickém prostředí? Díky za všechny rady!

147 slov
1.5 minut čtení
21. 9. 2023
Renata Šebestová
Renata Šebestová

Podle mě záleží na tom, co od investice očekáváš a jaký máš rozpočet. Nemovitosti jsou fakt stabilní a můžeš z toho mít příjem z pronájmu, ale taky potřebuješ nějakou hotovost na start, což nemusí být snadné. Když to porovnám s akciemi, tam můžeš začít s menšími částkami a máš šanci na rychlejší zhodnocení, i když je to riskantnější.

Jako začátečník bych asi šel nejdřív do akcií, protože je to jednodušší a můžeš si rozložit riziko investováním do více firem. Až si uděláš zkušenosti a budeš mít víc peněz, tak se můžeš podívat na nemovitosti. Dlouhodobě to vypadá, že oboje může přinést slušný výnos, ale buď připravený na to, že trhy se můžou dost hýbat. Takže asi začít s těma akcema a jakmile budeš mít víc klidu a peněz, tak se zamyslet nad realitama.

133 slov
1.3 minut čtení
28. 4. 2024
Renata Eliášová
Renata Eliášová

Takže, tohle je věčný spor. Já osobně bych řekl, že záleží hodně na tom, co hledáš. Nemovitosti jsou fajn, mají stabilitu a můžeš z nich mít pasivní příjem z pronájmu. Ale když nemáš velkou sumu na start, tak se ti do toho blbě vchází. Nehledě na údržbu a daně, co s tím souvisí.

Na druhou stranu akcie ti dávají možnost rychleji zhodnotit peníze, ale riziko je tam rozhodně vyšší. Všechny ty burzovní výkyvy můžou být fakt stresující. Pokud máš omezený rozpočet, začít s akciemi by mohla být lepší volba. Můžeš investovat menší částky a rozložit to víc do různých firem a sektorů, což je vlastně bezpečnější.

Pokud chceš jít do nemovitostí, tak doporučuju aspoň nějaký základní kapitál, abys nemusel hned shánět hypotéku nebo se zadlužovat. Dlouhodobě se často říká, že nemovitosti porostou, ale akcie mohou být taky hodně výnosný v delším horizontu.

Takže shrnuto - pokud chceš rychleji investovat s menším rozpočtem, jdi do akcií. Pokud máš víc peněz a chceš něco stabilnějšího a hmatatelnějšího, nemovitosti můžou být super volba. Ale pamatuj, že v obou případech to chce mít plán a dobře zvažovat rizika.

181 slov
1.8 minut čtení
9. 10. 2024
Vojtěch Hampl
Vojtěch Hampl